6 redenen om uit te gaan

1 KLASSIEKE MUZIEK

Huismerkconcerten

Den Haag: Bink Vijf Hoog. Tijd: 20.30u. Kaarten: 4,99 euro. Res: www.festivalclassique.com

Festival Classique (14 t/m 19 juni) presenteert in de week voorafgaand aan het festival een reeks ‘Huismerkconcerten’ met als motto ‘Geen fratsen, alleen goede muziek’.Vanavond is er in het voormalige KPN-gebouw een klassiek concert vol verrassingen.

2 THEATER

Leonce & Lena

Amsterdam: Frascati 1. T/m 8 juni. Tijd: 20.30u. Kaarten: 13,50/18 euro. www.hollandfestival.nl

Tijdens het Holland Festival komt het Hongaarse Maladype Theater met een verrassende versie van Georg Büchners ‘Leonce & Lena’. Aan de oppervlakte is dit theaterstuk een romantische komedie over een prins en prinses die in opstand komen tegen hun gearrangeerde huwelijk, maar daaronder schuilt een satire op de provinciale kleinburgerlijkheid van de 19e-eeuwse Duitse hoge adel. Voor elke scène werden vier versies gemaakt, met verwijzingen naar bekende films, games en popmuziek. Het publiek bepaalt samen met de regisseur welke scènes gespeeld worden. Met behulp van bamboestokken doen de acteurs de rest. Die gebruiken ze als kanopeddels en fallussen, als bed en als kruis.

3 TENTOONSTELLING

Biënnale Kijkduin 2011

Den Haag: Kijkduin. T/m 26 juni. www.biennalekijkduin.nl

Tweejaarlijkse, internationale tentoonstelling van monumentale glas- en lichtkunst op boulevard, duinen en Deltaplein van Kijkduin. Twintig kunstenaars uit acht landen lieten zich inspireren door het thema ‘Chemistry – Creating new Worlds’.

4 THEATERDINER

Achter de Berken

Den Haag: Strandpaviljoen De Fuut. Tijd: 18.30u. Prijs: 37,50 euro, incl. 3-gangendiner. www.defuut.nl

Theatergroep Plankgas brengt op locatie de klassieker ‘Achter de berken’, een montagevoorstelling met een knipoog naar Tsjechov. Drie actrices gaan op zoek naar de drie zusters Olga, Masja en Irina. Filosofie en poëzie van Poesjkin gaan hand in hand met melancholieke Russische meerstemmige liederen. De voorstelling wordt gecombineerd met een driegangendiner.

5 MUZIEK

The Naked and Famous + Handsome Poets

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 19.30u/20.30u. Entree: 14 euro excl. lidm. www.paradiso.nl

The Naked and Famous uit Nieuw-Zeeland maakt aanstekelijke synthpop met elektronica, beats en een falsetstem. Het debuutalbum Passive Me, Aggressive You en de hitsingle ‘Young Blood’ werden in Nieuw-Zeeland lovend ontvangen en het vijftal is nu op tournee om de rest van de wereld te overtuigen. In het voorprogramma staat het Nederlandse indiepopbandje Handsome Poets.

6 FOTOGRAFIE

Kleurenblind

Utrecht: Stadhuis. T/m 30 juni. Gratis. www.midzomergracht.nl

Theatermaker/fotograaf Vincent Wijlhuizen is kleurenblind. Afgelopen jaar reisde Wijlhuizen met een aantal organisaties naar Israël om daar een deel mee te maken van de opbouw en ontwikkeling van een nieuwe homo-emancipatiebeweging. De expositie ‘Kleurenblind’ is een fotoverslag van zijn blik tijdens deze bezoeken. In het kader van het homocultureel festival Midzomergracht (10 t/m 19 juni).