1,5 mld minder steun voor ouders

Ouders gaan vanaf volgend jaar fors meer betalen voor de opvang hun kinderen. Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) gaat 1,5 miljard euro bezuinigen op de overheidsbijdrage voor kinderopvang en ook op andere regelingen die ouders met kinderen ondersteunen. Dit blijkt uit plannen die de minister vanmiddag bekend heeft gemaakt.

In 2010 gaf de overheid aan alle kindregelingen tezamen 10 miljard euro uit, waarvan 3,3 miljard euro aan de kinderopvang. Op dat laatste bedrag wil het kabinet 774 miljoen euro besparen. Doel was enkele jaren geleden dat ouders eenderde zelf zouden betalen, maar volgens het kabinet blijkt nu dat zij gemiddeld slechts 25 procent van de kinderopvang kosten voor hun rekening nemen. Dat moet veranderen, vindt het kabinet.

Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken gaan ouders met een gezamenlijk inkomen van 3,5 keer modaal – modaal is 35.000 euro bruto – fors meer bijdragen. Zij gaan in 2013 voor twee kinderen, voor de opvang van twee dagen per week, elke maand 714 euro betalen. Nu betalen zij daarvoor nog 424 euro.

Voor ouders met een modaal inkomen (circa 35.000 euro bruto) in dezelfde gezinssituatie, stijgen de opvangkosten in twee jaar tijd met 52 euro. Zij betalen nu nog 116 euro per maand. Ouders met een minimuminkomen (19.000 euro) gaan in twee jaar tijd omhoog van 67 euro naar 88 euro.

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink noemt de plannen „onvoorstelbaar”. „De arbeidsparticipatie zal verminderen. Dat staat haaks op het doel van dit kabinet.”

Eerder werd al bekend dat ouders alleen nog tegemoetkoming in de kinderopvangkosten krijgen voor het aantal uren dat de minst werkende partner werkt. Die maatregel gaat in 2012 in.

Kamp kondigt verder aan ook te bezuinigen op andere regelingen die ouders ondersteunen. Het ministerie van Sociale Zaken kan daarvan pas in het najaar de concrete gevolgen aangeven. Er worden drie van twaalf zogenoemde kindregelingen afgeschaft: de kindertoeslag in box 3, de aftrek van de kosten voor levensonderhoud van kinderen en de ouderschapsverlofkorting. Ook wordt het kindgebonden budget, een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen van ouders met een laag inkomen, ingeperkt.