Nadal wint Roland Garros opnieuw

Rafael Nadal of Spain reacts after defeating Roger Federer of Switzerland during their men's final at the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris June 5, 2011. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE) Nadal na zijn winst op rivaal Roger Federer. Foto Reuters / Charles Platiau

Rafael Nadal heeft voor de zesde maal in zijn carrière Roland Garros op zijn naam geschreven. De Spaanse nummer één van de wereld was in de eindstrijd met 7-5, 7-6 (3), 5-7, 6-1 te sterk voor aartsrivaal Roger Federer. Met de zege komt Rafa op gelijke hoogte met tennislegende Björn Borg, die het Franse evenement eveneens zes maal won.

Federer begon overtuigend en viel aan waar mogelijk. De Zwitser brak Nadal, die net als in zijn voorgaande partijen slordig speelde, direct en liep uit naar 5-2. Op die stand kreeg Federer een setpunt op de opslag van Nadal, maar de Spanjaard hield stand en brak direct terug in het vervolg. Op 5-5 deed hij dat nogmaals, waarna hij de eerste set op eigen opslag binnenhaalde.

Nadal werd sterker en nam in het tweede bedrijf direct een voorsprong. Ditmaal was het echter Federer die zich terugknokte. In game acht verloor de Zwitser opnieuw zijn opslag en een game later werd het spel stilgelegd vanwege een buitje. Federer kwam goed uit de pauze en brak terug, waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. Nadal was hierin ongenaakbaar. Hij liep uit naar 4-0 en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

Met een achterstand van twee sets leek de partij gespeeld en dat gevoel werd versterkt toen Nadal als eerste een break plaatste. De Spanjaard ging op love door de opslag van zijn opponent heen, maar de nummer drie van de wereld brak direct op dezelfde wijze terug. In de twaalfde game bracht de Zwitser de spanning terug door de derde set te binnen te halen op de opslag van zijn tegenstrever.

Federer had breakkansen in de openingsgame van de vierde akte, maar liet na deze te verzilveren en liep vervolgens achter de feiten aan. Na breaks in de vierde en de zesde game mocht Nadal, de koning van het gravel, de partij na 3 uur en 40 minuten op eigen opslag afmaken. Het is zijn tiende grandslamtitel.

Verliezend finalist Roger Federer tijdens de wedstrijd tegen Nadal. Foto AP / Christophe EnaVerliezend finalist Roger Federer tijdens de wedstrijd tegen Nadal. Foto AP / Christophe Ena

    • Peter van der Ploeg