Wapenstilstand Jemen alweer voorbij, minstens 13 doden gemeld

Regeringstroepen krijgen te maken met overlopers, zoals hier twee soldaten de bewaking verzorgen bij een begrafenis van gedode oppositiestrijders. Foto Reuters / Khaled Abdullah

In Taiz zijn vier doden en meerdere gewonden gevallen bij een wraakactie van opstandelingen. Ze vielen regeringstroepen aan om de dood van demonstranten te wreken. In de zuidelijke provincie Abyan werd een militair konvooi door schutters onder vuur genomen waardoor negen militairen om het leven kwamen. Het dodental van vandaag staat daarmee alweer op dertien.Dit meldt Reuters.

De door de Saoedi’s bemiddelde wapenstilstand in Jemen is dus van korte duur geweest. Het begon wat later in de ochtend toen in de hoofdstad Sanaa het eerste geweervuur en het geluid van explosies klonken.

De geluiden leken zich te concentreren in het Hasaba-district: het brandpunt van de wekenlange gevechten tussen regeringstroepen en de machtige Hashid-stam. Voordat de gewonde president Ali Abdullah Saleh naar Saoedi-Arabië vloog bemiddelde dat land gisteren in een staakt-het-vuren tussen de ordetroepen en de door Sadeq al-Ahmar aangevoerde stam.

Reuters meldt dat bij een explosie in een militair kamp van de oppositionele strijdkrachten vanochtend vijftien gewonden en een dode zijn gevallen. In het kamp zouden vooral militairen zitten die zijn overgelopen van de regeringstroepen. Het wordt geleid door generaal Ali Mohsen die Saleh’s leger verliet om zich aan te sluiten bij de oppositie.

Het is nog onduidelijk of het om een incident gaat of om een aanval door regeringstroepen. Mohsen wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval waarbij Saleh vrijdag gewond raakte.