Video: de crash van een Iraans AWACS-vliegtuig

Weblog Gizmodo publiceert deze video van een vliegtuigongeluk nabij Teheran in 2009. Hoewel de site eerst dacht dat het om beelden ging van een toestel van Caspian Airlines waarbij 168 mensen zouden zijn omgekomen, bleek dit niet het geval. De voor sommige kijkers schokkende beelden zijn door lezers toegeschreven aan een overheidstoestel met zeven inzittenden die allen omkwamen.

De beelden zouden zijn opgenomen vanuit een tankvliegtuig dat opnames maakte van een straaljager. De lezingen over de oorzaak van de crash lopen uiteen op het net. Sommigen zeggen dat de motoren in brand stonden, anderen beweren dat het passagiersvliegtuig geraakt zou zijn door een ander toestel. De meest gehoorde lezing is echter dat het om een AWACS-toestel gaat waarvan de schotel en staart afbraken.

    • Jules Seegers