Taugé mogelijke bron EHEC-bacterie - Ziekenhuizen Noord-Duitsland vol

De Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr trekt beschermende kleding aan tijdens zijn bezoek aan medische universiteitskliniek in Hamburg Eppendorf. Foto AFP / Jens Buettner

Lokaal geteelde taugé en andere groentescheuten zijn geïdentificeerd als de waarschijnlijke oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zeggen autoriteiten binnen de Duitse gezondheidszorg. Het ministerie van Landbouw in Nedersaksen waarschuwde vanmiddag geen groentescheuten meer te eten.

De minister van Landbouw in Nedersaksen, Gerd Lindemann:

“Groentescheuten zijn de meest waarschijnlijke bron van de besmetting bevonden. Aan veel van de restaurants waar EHEC is opgedoken werd deze groente geleverd.”

Lindemann zei dat besmettingen in vijf verschillende Duitse deelstaten kunnen worden teruggevoerd op de verdachte scheuten van de biologische boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel. Lindemann heeft de boerderij, waar ook een personeelslid besmet raakte, zondag gesloten.

Alle producten die het landbouwbedrijf op de markt bracht, waaronder verse kruiden, bloemen, fruit en aardappelen, zijn teruggeroepen. Volgens Lindemann staan achttien verschillende scheutenmengsels, die vaak in salades worden gebruikt, onder verdenking. Daaronder zijn ook spruiten van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes. De verdachte boerderij leverde vooral aan de horeca en aan reformzaken.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Zeker 22 mensen zijn al omgekomen en in Duitsland raakten meer dan tweeduizend mensen besmet, van wie 627 ernstig. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - behalve twee - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.

Taugé is mogelijk de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Foto APTaugé is mogelijk de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Foto AP

‘Situatie in ziekenhuizen gespannen’

Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen met moeite het aantal patiënten aan dat besmet is met de EHEC-bacterie. Dat heeft de Duitse minister voor volksgezondheid Daniel Bahr vandaag gezegd.

“De situatie in de ziekenhuizen is gespannen”, zei Bahr tegen de krant Bild am Sonntag. Hij voegde toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

De bron van de EHEC-bacterie is nog altijd niet vastgesteld. Er wordt onderzoek gedaan naar onder meer een restaurant in Lübeck en een festival in Hamburg.

Biogasinstallaties ook genoemd als mogelijke bron bacterie

Vandaag werden ook biogasinstallaties genoemd als mogelijke bron van de bacterie. In de kuipen van de installaties kunnen nieuwe bacteriën ontstaan, zegt Bernd Schottdorf, oprichter van Schottdorf MVZ, het grootste private medisch laboratorium in Europa, tegen de krant Welt am Sonntag. De bacteriën vermengen zich met elkaar en wat er dan precies gebeurt is nog niet diepgaand onderzocht, stelt Schottdorf. Deze mix van mogelijke ziekteverwekkers wordt vervolgens als mest over het land uitgereden.

Het is daarom noodzakelijk de biogasinstallaties in Duitsland snel op ziekteverwekkers te onderzoeken, stelt Schottdorf. Ook de baas van de Academie voor Landbouw en Diergeneeskunde in Horstmar, Ernst-Günther Hellwig, stelt dat het mogelijk is dat de bron van de EHEC-bacterie zich in biogasinstallaties bevindt.

De biogasbranche wijst de aantijgingen van de hand en stelt dat er strenge Europese hygiënevoorschriften op de biogassector van toepassing zijn.

Irritatie over maand onderzoek zonder resultaat

Medisch directeur van de Berlijnse Charité-ziekenhuizen, Ulrich Frei, is “verontrust” dat een maand na de uitbraak er nog steeds amper aanwijzingen over de oorzaak zijn. Hij zei eerder vandaag dat deskundigen “patiënten meteen hadden moeten ondervragen”.

Ook buiten Europa groeit de angst voor besmetting. Vandaag stelde Qatar een tijdelijk verbod in op komkommers, tomaten en sla uit Spanje en Duitsland. Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben een importverbod opgelegd voor komkommers uit Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland. Libanon heeft de import van alle groenten uit de Europese Unie verboden evenals Rusland.

    • Marije Willems