Strauss-Kahn pleit morgen voor onschuld tegenover rechter

'DSK' eind mei even in het openbaar nadat hij het kantoor van zijn advocaat bezocht. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Dominique Strauss-Kahn zal morgen schuld ontkennen aan het aanranden van een kamermeisje in een New Yorks hotel. De voormalig IMF-topman kan 25 jaar gevangenisstraf krijgen voor de aanklacht van onder meer poging tot verkrachting en vrijheidsberoving.

De advocaat van Strauss-Kahn, Benjamin Brafman, zegt tegen Reuters dat zijn cliënt tegenover rechter Michael Obus in New York voor zijn onschuld zal pleiten. De Fransman nam al in zijn ontslagbrief aan het IMF afstand van de aantijgingen, maar morgen zal zijn ontkenning het begin zijn van een mogelijk langdurig en expliciet proces.

Strauss-Kahn wacht zijn proces af in het miljoenenappartement van zijn vrouw in Manhattan. Hij staat onder elektronisch huisarrest en wordt 24 uur per dag bewaakt. Na zijn arrestatie op 15 mei bracht hij eerst vier dagen door in de Rikers Island gevangenis.

In aanloop naar zijn proces heeft de Fransman een groep deskundigen en media-adviseurs om zich heen verzameld. Hij wil zich tijdens het proces zo goed mogelijk wapenen tegen de aanklachten en reputatieschade zoveel mogelijk beperken.

    • Jules Seegers