Spoor naar bron EHEC-bacterie lijkt dood te lopen

Bacteriële stammen van EHEC-bacteriën zoals onderzocht in het microbiologisch laboratorium van het universitair ziekenhuis in Hamburg. Foto Reuters / Fabian Bimmer

Ook het laatst onderzochte spoor dat moest leiden naar de bron van de EHEC-besmetting loopt dood. De E.coli-variant is niet ontstaan op de havenfeesten in Hamburg en vindt evenmin haar oorsprong in een restaurant in het Duitse Lübeck.

Het betreffende etablissement werd opgeschrikt nadat vele gasten ziek waren geworden. De eigenaar zei tegenover de pers “kapot” te zijn van het nieuws. Maar tot zijn geluk kon hij nu melden dat er geen sporen van de EHEC-bacterie zijn aangetroffen, meldt de NOS.

Duitse ziekenhuizen hebben moeite de toestroom van door EHEC besmette mensen op te vangen, zegt minister van Gezondheid Daniel Bahr. De bacterie heeft tot nu aan negentien mensen het leven gekost en in de EU al voor meer dan 1.700 zieken gezorgd.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zou ondertussen de ogen gericht hebben op het eten van rood rundvlees. Een deskundige is van mening dat de kans veel groter is dat de besmetting daar vandaan komt. Duitse media speculeren over biogassen die de bron zouden zijn omdat bij de productie daarvan nieuwe bacteriën ontstaan die zich hebben gemengd tot de dodelijke EHEC.

Het aantal besmettingingen neemt overigens af: