Derde dag blussen Aamsveen vertraagd door onweer, speciale helikopter ingezet

Luchtfoto van de brand in Aamsveer, gepubliceerd via Twitter door piloot Christian van der Meij (@FlightLevel070).

Door een onweersbui is het nablussen van de brand in het Aamsveen vanochtend later van start gegaan dan gepland. “We wilden onze mensen niet het open veld insturen tijdens een onweersbui”, zei een brandweerwoordvoerder.

Het plan was dat de brandweer net als op zaterdag vanaf 05.00 uur verder zou gaan met nablussen. Deze keer werd echter gewacht totdat de onweersbui was overgewaaid, waardoor het nablussen rond 06.15 uur begon. Wel is de brandweer een beetje geholpen door de regen die met het onweer gepaard ging. “Maar het was helaas maar een kleine bui.”

Een helikopter met warmtesensor wordt ingezet bij de derde dag van het blussen van de natuurbrand in Aamsveen. Het KLPD stelt deze beschikbaar bij het zoeken naar stukken grond waar het vuur nog nasmeult.

De brandweer is vanochtend verder gegaan met het omscheppen en doven van nasmeulende resten. Gisteren zijn tachtig brandweermensen hier ook al de hele dag mee bezig geweest. Over de grens heeft de Duitse brandweer zijn handen ook vol aan de brand. Daar werden zaterdag driehonderd brandweermensen ingezet.

Amateurbeelden via YouTube opgenomen van dichtbij het vuurfront:
http://youtu.be/_StBjiIkAdc

De brand brak vrijdagochtend uit in het heide-en veengebied bij Enschede. Daarbij werd ongeveer honderd hectare natuurgebied verwoest. Het vuur was vrijdagavond al onder controle, maar smeult nog altijd onder de grond verder. De politiehelikopter kan helpen met het vinden van stukken grond waar het vuur nog nasmeult.

    • Jules Seegers