Schrijver Harry Bernstein (101) overleden

FILE- In this March 14, 2007 file photo, author Harry Bernstein works at his typewriter in the bedroom of his Brick, N.J. home. Bernstein, whose acclaimed memoir of an English childhood haunted by anti-Semitism was published when he was 96, has died Friday, June 3, 2011 at his daughter’s New York home. He was 101. (AP photo/Mel Evans, File) Harry Bernstein aan het werk op zijn typmachine in maart 2007. Foto AP / Mel Evans

De Britse schrijver Harry Bernstein is vrijdag op 101-jarige leeftijd in New York overleden. Bernstein werd bekend met zijn autobiografische roman ‘The invisible wall’. Het werk werd gepubliceerd toen hij 96 was.

Recensenten vergeleken het werk van Bernstein met dat van D.H. Lawrence, Isaac Bashevis Singer en vooral met ‘De as van mijn moeder’ van Frank McCourt. ‘The invisible wall’ gaat over Bernsteins jeugd vol antisemitisme in een kleine stad in Groot-Brittannië.

Bernstein schreef eerder al veertig boeken maar vernietigde de meeste manuscripten nadat ze door uitgevers waren afgewezen. Na ‘The invisible wall’ schreef Bernstein nog drie boeken. Zijn romans verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland, Finland, Noorwegen, Denemarken en Brazilië.

Zijn gepubliceerde werk begon hij pas te schrijven toen hij 93 was.

“Als je in de 90 bent zoals ik, dan kun je nergens anders over nadenken dan over het verleden. Er is geen toekomst om over na te denken en er is erg weinig heden”, zei Bernstein in 2007 tegen Associated Press toen ‘The invisible wall’ verscheen.

    • Marije Willems