Roland Garros: een finale tussen twee legendes

Rafael Nadal (links) en Roger Federer (rechts) tijdens een minuut stilte na de dood van de Spaanse golfer Severiano Ballesteros, vlak voor hun partij op het tennistoernooi van Madrid, begin mei. Vandaag staan de twee tegenover elkaar in Parijs. Foto AP / Andres Kudacki

Om 15:00 begint de finale van Roland Garros (hier online te zien). Tegenover elkaar staan twee nu al legendarische tennissers die elkaar al vaker op het gravel in Parijs troffen: Rafael Nadal en Roger Federer. Een vooruitblik.

Waarom Nadal wint

Rafael Nadal is met zijn krachtige spel en magnifieke voetenwerk de koning van het gravel en dus van het Grand Slam-toernooi van Roland Garros. Sinds hij in 2005 voor het eerst op de baan in Parijs verscheen, verloor hij in zeven deelnames slechts één partij: in 2009 ging hij in de vierde ronde onderuit tegen de Zweed Robin Söderling. Alle andere partijen won de Spanjaard, wat hem tot nu toe vijf titels opleverde. Hij zal zijn zesde willen binnenslepen tegen zijn nemesis: Federer was drie keer eerder (2006, 2007 en 2008) de tegenstander van Nadal in de finale. Steeds bleek Nadal sterker. Federer won Roland Garros, ondanks vele pogingen, slechts één keer: die keer dat Nadal struikelde over Söderling.

In het kort: Tennis op gravel draait om kracht, precisie en voetenwerk. Nadal beheerst dat perfect en verliest praktisch nooit op deze ondergrond.

En hij wint dankzij hoogstandjes als deze, tijdens zijn halve finale tegen Murray:

Waarom Federer wint

Van de overgebleven vier mannen in de halve finales waren er twee 24 jaar oud, Nadal werd op de dag van zijn partij tegen Murray 25. Roger Federer is 29 en is dus de nestor van het kwartet. Tijdens de tweede helft van het vorige decennium was hij onaantastbaar en streefde hij legendes als John McEnroe, Björn Borg en Pete Sampras voorbij in het aantal gewonnen Grand Slam-toernooien (zestien, de laatste op de Australian Open van 2010). Zijn hegemonie werd enigszins de kop ingedrukt met de opkomst van Novak Djokovic en toen Nadal hem in 2008 ook bleek te kunnen verslaan op het gras van Wimbledon. Inmiddels moet hij achter die twee mannen genoegen nemen met een derde plek op de wereldranglijst.

Maar tijdens dit toernooi lijkt Federer zich te hervinden. Hij speelde in ouderwetse vorm tegen Djokovic in de halve finale en leek zich prima te kunnen schikken in de rol van underdog. De oudere van het stel is dus nog lang niet versleten en hongeriger dan ooit naar een grote titel. En hoe kan hij dat beter aan de wereld tonen dan Rafael Nadal, torenhoge favoriet en schier onaantastbaar op het gemalen baksteen, op de knieën te krijgen?

In het kort: Federer is de beste tennisser ooit en momenteel gedrevener dan ooit.

En hij wint dankzij hoogstandjes als deze, tijdens zijn halve finale tegen Djokovic:

http://www.youtube.com/watch?v=bk4GfYsSSFU

The battle of the surfaces

In 2007, toen Federer lange tijd op gras onverslaanbaar was en Nadal iedereen aan de kant schoof op gravel, werd op Mallorca speciaal voor één wedstrijd een baan aangelegd met aan een kant gras en aan de andere kant gravel. De ‘battle of the surfaces’ werd nipt gewonnen door Nadal. De partij ging om twee gewonnen sets en het werd 7-5, 4-6, 7-6 (tiebreak 12-10).

Buiten de baan

Tennis is een relatief deftige sport waarin spelers zich regelmatig lovend uitlaten over hun tegenstanders. Geen moddergegooi over en weer tussen de Zwitser en de Spanjaard: Federer geeft dikwijls toe in Nadal zijn meerdere te moeten erkennen en Nadal noemde Federer eergisteren nog “de beste speler ooit”.

Vorig jaar speelden de twee een wedstrijd tegen elkaar voor het goede doel. De opnames van een promo voor dat evenement laten zien dat de mannen het goed met elkaar kunnen vinden, zolang er maar geen net tussen ze in staat.

Rafael Nadal tegen Roger Federer in het Philippe Chatrier stadion is te volgen via de livestream van de NOS en op Nederland 1. Alleen af en toe naar het scorebord kijken kan op de officiële site van het toernooi.

    • Peter Zantingh