Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

President Saleh heeft Jemen inderdaad verlaten

Saleh en vice-president Hadi (r) die nu opperbevelhebber van de Jemenitische strijdkrachten is. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Ali Abdullah Saleh is inderdaad naar Saoedi-Arabië gevlogen voor medische zorg. Gisteravond werden berichten hierover nog ontkend door de Jemenitische minister van Informatie. Bij zijn vertrek werd de president vergezeld door een groot deel van zijn familie. Onzeker is of hij ooit terugkeert.

Gisteren zei Midden Oosten-deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants al dat, als Saleh daadwerkelijk in Saoedi-Arabië is, het nog maar de vraag is of hij weer terug zal gaan naar Jemen. Internationale persbureaus delen die twijfel vanochtend.

“Saoedi-Arabië ziet namelijk liever dat hij aftreedt en doet – als onderdeel van de Golf Samenwerkingsraad waarin ook Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten deelnemen – al enige tijd verwoede pogingen hem zover te krijgen.” - Carolien Roelants, NRC.

Granaatscherf

Het vertrek van Saleh werd vanochtend door een woordvoerder van de overheid bevestigd, meldt Novum. De president raakte vrijdag gewond bij een raketaanval op zijn paleis. Hij zou een granaatscherf in zijn lichaam hebben. Later die dag bleef hij bij een persverklaring buiten beeld omdat hij wonden in zijn gezicht zou hebben. Het plotselinge vertrek dreigt de crisis in het verarmde land te verergeren.

Er wordt al maandenlang geprotesteerd tegen de 33-jarige heerschappij van Saleh. Zijn vertrek volgt na intensieve druk van naastgelegen Golflanden. Ook de Verenigde Staten, vanouds een bondgenoot, zetten druk op de ketel. Maar vooral een gewelddadige strijd met de machtige stammenfederatie Hashid, onder leiding van Sadeq al-Ahmar, heeft de laatste tijd tot grote onrust geleid.

Wie heeft nu de macht?

Het was niet direct duidelijk wie de leiding heeft overgenomen. In de grondwet staat dat de vice-president de leiding krijgt als de president er niet is. Velen zijn van mening dat Saleh wil dat zijn zoon Ahmed hem opvolgt. Ahmed zou in het land zijn gebleven om aanspraak te maken op de macht. Maar Al Jazeera meldt dat inderdaad de vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi nu waarnemend president is.

Het is niet bekend hoe zwaar Saleh bij de raketaanval gewond is geraakt. Tijdens het vrijdaggebed werd de moskee op het terrein van de president geraakt. Elf lijfwachten kwamen om het leven en vijf overheidsfunctionarissen raakten zwaargewond. In Jemen hebben de opstandelingen en regeringstroepen gisteravond de wapens neergelegd, meldt de NOS: