Peru vandaag naar de stembus voor nieuwe president

An Indigenous woman walks past a wall with electoral propaganda of the Peru's presidential candidate Ollanta Humala, of the Gana Peru party, in Cuzco, Peru, Saturday, June 4, 2011. Humala will face Keiko Fujimori, daughter of former Peru's President Alberto Fujimori, in a presidential runoff June 5. (AP Photo/Esteban Felix)
An Indigenous woman walks past a wall with electoral propaganda of the Peru's presidential candidate Ollanta Humala, of the Gana Peru party, in Cuzco, Peru, Saturday, June 4, 2011. Humala will face Keiko Fujimori, daughter of former Peru's President Alberto Fujimori, in a presidential runoff June 5. (AP Photo/Esteban Felix) Een inheemse vrouw loopt langs een muur met electorale propaganda van presidentskandidaat Ollanta Humala in Cuzco, Peru. Foto AP / Esteban Felix

Peruanen kiezen vandaag hun nieuwe president. Ze hebben de keuze tussen Ollanta Humala, een linkse oud-legerofficier die de welvaart beter wil verdelen, en Keiko Fujimori, de dochter van de gedetineerde ex-president Alberto Fujimori.

Beiden zijn populisten, maar elk aan een andere kant van het politieke spectrum.

Ollanta Humala (L) en Keiko Fujimori. Foto AFP / Cris Bouroncle / Martin BernettiOllanta Humala (L) en Keiko Fujimori. Foto AFP / Cris Bouroncle / Martin Bernetti

Keiko Fujimori
De 36-jarige Keiko Fujimori trekt vermoedelijk vooral stemmen van de degenen die de status quo voor het bedrijfsleven willen handhaven en van hen die haar vader een held vinden voor zijn beteugeling van de inflatie en het bestrijden van guerrillabeweging Lichtend Pad. Hij zit momenteel een celstraf van 25 jaar uit voor het toestaan van doodseskaders en voor corruptie en ontvoeringen tijdens zijn bewind (1990 - 2000).

Ollanta Humala
Fujimori’s rivaal Humala (48) wordt voornamelijk gesteund door Peruanen die in armoede leven, geen toegang tot stromend water hebben en vrijwel niet hebben kunnen profiteren van de welvaart die de mijnbouw heeft gebracht. Bankiers en mijnbedrijven zijn als de dood dat industrieën zullen worden genationaliseerd en dat land van de rijken wordt onteigend als Humala president wordt.

Kloof tussen arm en rijk

Peru is een van de Latijns-Amerikaanse landen met de grootste kloof tussen arm en rijk. Met name de kustgebieden profiteren van de rijkdom uit mijnbouw, terwijl de meeste mijnen zich in de arme hooglanden bevinden.

Cesar Hildebrandt, een Peruaanse journalist:

“Alles langs de kust is beter geworden en alles in het Andes-gedeelte is gelijk gebleven of verslechterd.”

Peruaanse media spreken zich uit
De meeste Peruaanse media hebben inmiddels alle schijn van onpartijdigheid laten varen en steunen Fujimori openlijk. De anti-Fujimori krant La Republica daarentegen herinnert Peruanen deze week bijna dagelijks aan de driehonderdduizend vrouwen uit de hooglanden die gedwongen werden gesteriliseerd door de regering van Fujimori.

Vargas Llosa: krant El Comercio is propagandamachine
Mario Vargas Llosa, de bekendste Peruaanse intellectueel en vorig jaar winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, strijdt openlijk met de krant El Comercio over zijn steun aan Humala. Hij noemde de krant deze week een ‘propagandamachine’ voor Fujimori en een ‘karikatuur’ van een echte krant. Hij kondigde aan zijn column voor de krant te zullen stoppen. Vargas Llosa verloor in 1990 de presidentsverkiezingen van Alberto Fujimori.

Humala op kop in peilingen


Humala had gisteren een lichte voorsprong in de peilingen. De stembussen openen vandaag om 15.00 uur Nederlandse tijd en sluiten om 23.00 uur Nederlandse tijd. Kort daarna worden de eerste voorlopige resultaten bekendgemaakt. Internationale waarnemers verwachten dat de verkiezingen soepel zullen verlopen en dat er weinig kans op fraude is.