‘Jemenitische president Saleh gezond na succesvolle operatie’

Yemeni pro-opposition soldiers join anti-government protesters in Sanaa on June 5, 2011 to celebrate what they said was the fall of Yemen's regime after embattled President Ali Abdullah Saleh, wounded in a blast, left the country for medical treatment in Saudi Arabia. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI Jemenitische pro-oppositie soldaten en antiregeringsbetogers vieren het vertrek van Saleh naar Saoedi-Arabië. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De Jemenitische president Saleh zou een succesvolle operatie hebben ondergaan in Saoedi-Arabië, en zijn bijgekomen.

Volgens een bron binnen het ziekenhuis in de Saoedische hoofdstad Riad maakt Ali Abdullah Saleh het goed. Hij zou over twee weken terug naar Jemen kunnen keren.

De president, die onder vuur ligt van hevige protesten in zijn land, werd afgelopen vrijdag geraakt door een granaatscherf. Die zou vlak onder zijn hart in zijn lichaam zijn blijven steken.

De vraag is of Saleh nog wel terugkomt. Midden Oosten-deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants zei gisteren al dat, als Saleh daadwerkelijk in Saoedi-Arabië is, het nog maar de vraag is of hij weer terug zal gaan naar Jemen. Internationale persbureaus delen die twijfel vanochtend.

“Saoedi-Arabië ziet namelijk liever dat hij aftreedt en doet – als onderdeel van de Golf Samenwerkingsraad waarin ook Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten deelnemen – al enige tijd verwoede pogingen hem zover te krijgen.” – Carolien Roelants, NRC.

Saleh werd geraakt tijdens een aanval op zijn presidentiële paleis, waarna verschillende verhalen naar buiten kwamen. In eerste instantie meldde de oppositie dat Saleh overleden was, later zou hij naar Saoedi-Arabië zijn gereisd om zich te laten behandelen. Dat werd ontkend door de Jemenitische onderminister van Informatie, maar later toegegeven door een woordvoerder van de overheid.

Deze videobeelden zouden van binnenin het presidentiële paleis gemaakt zijn na de aanval van vrijdag:

Oppositie respecteert bestand

De oppositie in Jemen heeft ondertussen positief gereageerd op de vraag van waarnemend president Hadi om het bestand in het land te respecteren. Ook beloofde Hadi het leger uit een wijk van hoofdstad Sana’a terug te trekken.

Saoedi-Arabië bemiddelde bij het bestand. Saleh weigert de laatste weken het akkoord over zijn aftreden te tekenen.

    • Peter van der Ploeg