Jemen viert vertrek Saleh - ‘maar zijn terugkeer is kwestie van dagen’

An anti-government protestor, his face painted with the colours of his national flag, shouts slogans while celebrating with others following President Ali Abdullah Saleh's departure to Saudi Arabia, in Sanaa, Yemen, Sunday, June 5, 2011. Thousands of protesters are dancing and singing in the Yemeni capital Sanaa after the country's authoritarian leader flew to Saudi Arabia to receive medical treatment for wounds he suffered in a rocket attack on his compound. Arabic reads on his body, " Careless Ali". (AP Photo/Hani Mohammed) Jemenieten vieren het vertrek van president Saleh, maar diens afwezigheid kan nog weleens van korte duur zijn. Foto AP / Hani Mohammed

Duizenden Jemenieten vieren vandaag in de hoofdstad Sana’a het vertrek van president Abdullah Saleh naar Saudi-Arabië. Toch is zijn terugkeer een kwestie van dagen, zo zegt een lid van de regeringspartij.

“Binnen een paar dagen zal de president terugkomen uit Saoedi-Arabië”, aldus Tareq al-Shami tegen persbureau Reuters.

Saleh krijgt in Saoedi-Arabië medische zorg voor zijn verwondingen die hij opliep toen zijn presidentieel complex met raketten werd bestookt.

Het is voor de Jemenitische betogers reden voor een feestje. Patriottische liederen worden gezongen en met nationale vlaggen wordt gezwaaid. De betogers eisen al sinds februari het aftreden van Saleh.

De door de Saoedi’s afgedwongen wapenstilstand bleek van korte duur. In Sana’a klonk vanochtend alweer geweervuur en het geluid van explosies. Ook in de stad Taiz zijn enkele doden en gewonden gevallen bij vuurgevechten vandaag.

Vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi heeft vandaag een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur. Dit zou erop wijzen dat hij voorlopig de macht overneemt.

‘Al-Qaeda achter de aanslag op Saleh’

Het Jemenitische leger beschuldigt Al-Qaeda van de raketaanval op het presidentieel paleis in Sana’a van vrijdag, zo staat in een blog op 26sep.net. Diplomaten en analisten verwijten de regering dat zij de dreiging van Al-Qaeda overdrijven, om steun te vergaren in de strijd tegen de terreurbeweging. Volgens bronnen in Jemen verdenkt een groeiend aantal mensen rond Saleh dat de aanval is uitgevoerd door generaal Ali Mohsen, die heeft gebroken met Saleh en is overgestapt naar de kant van de anti-regeringsbetogers.

    • Marije Willems