‘Israël schiet elf demonstranten dood aan grens met Syrië’

NRC-correspondent Guus Valk kwam een demonstrant tegen met gevoel voor humor.

Israëlische troepen hebben elf demonstranten doodgeschoten bij protesten in bezette gebieden op de Hoogvlakte van Golan. Dit meldt de Syrische staatstelevisie nadat militairen het vuur openden op een grote menigte van pro-Palestijnse demonstranten aan de grens met Syrië.

De nationaliteit van de elf doden is nog onbekend, ze zouden nabij het hek op de grens zijn neergeschoten. Onder hen zou een 12-jarig jongetje zijn. Tientallen anderen zouden zwaargewond zijn geraakt.

Onrustig in meerdere steden

Reuters meldt dat diverse demonstranten gewond zijn geraakt bij de protesten in Majdal al-Shams. NRC-correspondent Guus Valk is in Qalandia, nabij Ramallah, waar ook onlusten zijn uitgebroken op de Naksa Dag. Rond 10.00 uur meldde hij dat het er rustig was, maar een uur later berichtte Valk over “chaos”.

“Het leger schiet met traangas, de Palestijnen rukken op en druipen af. (..) Er zijn zeker een paar gewonden, de meeste geraakt door traangasgranaten. Ambulances proberen dichtbij te komen, maar vrij kansloos.”

Foto gestuurd door correspondent Guus Valk vanuit Qalandia een uur voordat de onrust toenam. Foto gestuurd door correspondent Guus Valk vanuit Qalandia een uur voordat de onrust toenam.

Traangas en rubberen kogels

Valk meldt verder dat het Israëlische leger zich heeft geposteerd op daken en vanaf daar met traangas en rubberen kogels schiet op de betogers aan de andere kant van de grens. De vele gewonden worden onder meer veroorzaakt doordat de militairen de traangasgranaten niet de lucht in schieten, maar op de menigte zelf.

De Naksa markeert de Arabische nederlaag in de Midden-oostenoorlog van 1967. Israël zwoor al een herhaling van soortgelijke demonstraties vorige maand te zullen voorkomen. Toen werden meerdere demonstranten gedood. Het land veroverde de Golan op Syrië in 1967, samen met de Westelijke Jordaanoever,Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Volg onze correspondent Guus Valk via twitter voor de laatste ontwikkelingen.

    • Jules Seegers