Indiase politie beëindigt anti-corruptieprotest beroemde goeroe

Twee politiemannen controleren het verlaten yogakamp in het centrum van New Delhi. Foto AP / Saurabh Das

De Indiase politie was vanochtend al vroeg op de been om ’s lands meest beroemde yogagoeroe op te pakken. Swami Randev ging gisteren in hongerstaking, gevolgd door tienduizenden in het centrum van New Delhi. Ze protesteerden tegen corruptie binnen de overheid van India.

Randev, opgegroeid in een analfabetisch gezin en nu gastheer in een tv-show met dagelijks 30 miljoen kijkers, had een tent opgezet ten grootte van vier voetbalvelden. De vergunning was voor een yogakamp van vijfduizend mensen en niet de tienvoud daarvan. “Daarom hebben we de vergunning ingetrokken en de mensen gevraagd weg te gaan”, zei de politie.

Dat vragen ging gepaard met stokslagen en traangas. De Indiase regering, geplaagd door corruptieschandalen en hoge inflatie, onderhandelde met Randev voorafgaand aan het protest. Hij wil onder meer de doodstraf voor corrupte functionarissen en dat illegaal verkregen geld wordt teruggegeven.

Randev (wiki) is zelf niet onomstreden. Hij staat bekend om zijn ideeën over homoseksualiteit, dat volgens hem een ziekte is die in ziekenhuizen genezen moet worden. Ook zei hij eerder dat seksuele voorlichting op scholen niet het antwoord is op aids, maar dat yoga daarvoor in de plaats moet komen. De meditatie zou ook kanker kunnen genezen, aldus de goeroe.

    • Jules Seegers