Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Grote rol Saoedi-Arabië bij vertrek president Saleh uit Jemen

Na de eerste geluiden over Saleh's reis naar Saoedi-Arabië gisteren gingen de protesten tegen de president onverminderd door. Foto Reuters / Ammar Awad

De Saoedische regering zou hebben bemiddeld tussen regeringstroepen en oppositionele strijdkrachten in Jemen, met een staakt-het-vuren tot gevolg. Reuters meldt dat vanochtend de straten van de hoofdstad Sanaa voor het eerst sinds dagen grotendeels gevrijwaard bleven van geweervuur. De wapenstilstand zou enkele uren voor het vertrek van president Saleh naar Saoedi-Arabië beklonken zijn.

In de stad zou alleen wat geluid zijn gekomen van enkele samenkomsten om het vertrek van Ali Abdullah Saleh te vieren. De president verblijft in Saoedi-Arabië voor medische zorg, bevestigt het Saoedische koninklijk hof.

‘Saleh duidelijk gewond’

Bronnen melden aan Reuters dat Saleh in staat was op eigen kracht het vliegtuig uit te stappen. Hij werd opgewacht door een hooggeplaatste Saoedische regeringsfunctionaris. De Jemenitische president zou duidelijk gewond zijn aan zijn nek, hoofd en gezicht.

“Ik denk dat dit zo’n beetje het einde betekent voor Saleh. De Saoedi’s gaan niet met hem onderhandelen.” – Saoedisch politiek analist Khalid al-Dakhil tegenover Reuters.

Saoedi-Arabië heeft vooropgelopen in onderhandelingen namens de Golfstaten met Saleh om hem te te bewegen af te treden. Het land wordt zelf blootgesteld aan geweld van militante groepen op Jemenitisch grondgebied. Saleh trok zich meerdere malen terug na ogenschijnlijk succesvol afgeronde gesprekken over zijn vertrek.

Witte Huis sprak al met vice-president

De taken van Saleh zijn overgenomen door vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Het Witte Huis heeft al met hem gesproken, details van dat gesprek zijn niet bekendgemaakt. Wie werkelijk de macht heeft, valt te bezien.

Saleh’s oudste zoon Ahmed – door de president naar het schijnt gezien als zijn opvolger – staat aan het hoofd van de elitestrijdkracht Republikeinse Garde. Drie neven geven leiding aan de veiligheidstroepen en inlichtingendiensten van Jemen. Het is onduidelijk of zij samen met de president naar Saoedi-Arabië zijn gegaan.

Saleh is met een gezelschap van 35 man naar Riyad afgereisd. De premier, twee plaatsvervangers en de voorzitters van beide parlementskamers worden aldaar in een ziekenhuis verzorgd. Mochten zoon Ahmed en de neven ook in Saoedi-Arabië zijn, wijst dat volgens Reuters op de intentie niet meer terug te keren naar Jemen. Binnen zestig dagen moeten volgens de grondwet nieuwe verkiezingen komen. Komt Saleh echter binnen die termijn terug, blijft hij aan de macht, meldt Al Jazeera.