Evacuatie van bewoners rond vulkaan Chili

Lightning bolts strike around the Puyehue-Cordon Caulle volcanic chain in the Patagonia region at sunrise June 5, 2011. The volcano dormant for decades erupted in south-central Chile on Saturday, belching ash over 6 miles (10 km) into the sky, as winds fanned it toward neighboring Argentina, and prompting the government to evacuate several thousand residents, Chilean authorities said. REUTERS/Carlos Gutierrez (CHILE - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) Bliksem flitst in de rookwolk van de vulkaan in de Puyehue-Cordon Caulle-reeks in Chileens Patagonië. Foto Reuters / Carlos Gutierrez

In Zuid-Chili is een vulkaan uitgebarsten, waardoor zo’n 3500 mensen geëvacueerd zijn. Er zijn geen berichten over slachtoffers gemeld.

De rook en as uit de vulkaan bij Puyehue-Cordon Caulle stijgt zo’n tien kilometer de lucht in, schrijft persbureau AP.

De as uit de vulkaan is over de Andes naar Argentinië gedreven, waardoor de bij toeristen populaire plaats San Carlos de Bariloche in stof is bedekt. Het vliegveld van die stad moest worden gesloten.

Het imposante schouwspel van de vulkaan in Zuid-Chili. Foto Reuters / Carlos GutierrezHet imposante schouwspel van de vulkaan in Zuid-Chili. Foto Reuters / Carlos Gutierrez

De autoriteiten hadden zaterdagochtend al een waarschuwing afgegeven dat de vulkaan op ontploffen stond, na enkele aardbevingen in de regio. De uitbarsting begon zaterdagmiddag. Enkele bewoners van de omgeving weigerden hun huizen te verlaten, omdat ze hun dieren niet wilden achterlaten.

    • Peter van der Ploeg