DNB-baas Wellink: voorlopig niks kwijtschelden aan Griekenland

Foto NRC / Roel Rozenburg
Foto NRC / Roel Rozenburg DNB-president Nout Wellink wil nog niet over herstructurering van de Griekse schuldenlast praten. Foto NRC / Roel Rozenburg

“Je moet niet over herstructurering praten voordat de Grieken hun lopende huishoudboekje op orde hebben.” President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink wil voorlopig niet denken over het kwijtschelden van Griekse schulden. “Ze hebben gewoon van dag tot dag tekorten.”

Wellink sloot in het tv-programma Buitenhof een herstructurering van schuld niet uit, maar dan pas op de lange termijn.

“Eerst moet je het huidhoudboekje op orde krijgen, dan kun je misschien nog eens een keer nadenken over wat je met schulden uit het verleden doet. Je herstructureert niet voordat er orde op zaken is gesteld in lopende uitgaven.” - Wellink

De DNB-baas reageerde hiermee op het idee van menig econoom en analist om een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden. Wellink pleit voor het zogenoemde Wenen-initiatief. Twee jaar geleden werd dat toepast toen Hongarije, Roemenië, Letland en Servië in de problemen verzeilden. Hierbij nemen banken in Griekenland meer schulden op zich en hoeft er minder geld van de EU en het IMF naar Griekenland.

Wellink vergeleek Griekenland met een patiënt die bij de dokter komt.

“Als ik dan dokter ben, weet ik niet of hij het haalt. Maar daar moet je dan wel je best voor doen. Griekenland is niet terminaal.”

Extra geld van de eurolanden is volgens Wellink echter wel nodig maar hij noemde geen bedrag. Dit hoeft de belastingbetaler volgens hem ook geen geld te kosten omdat Griekenland het zal terugbetalen. “Het wordt pas belastinggeld als het niet terugkomt.”

“Er moet positiever naar Griekenland worden gekeken. In een jaar is het begrotingstekort met vijf procent verminderd. Als je dat vertaalt naar onze economie is dat een bezuiniging van dertig miljard. Hier doen we vier jaar over achttien miljard.” - Wellink