Centrum-rechts wint in Portugal - Sócrates neemt ontslag

A voter casts her vote as her dog looks on during the general election in Lisbon June 5, 2011. The Portuguese went to the polls on Sunday to elect a government which will lead the nation through a period of deep austerity and recession after it received a 78-billion-euro bailout from the European Union and IMF. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS ANIMALS ODDLY)
A voter casts her vote as her dog looks on during the general election in Lisbon June 5, 2011. The Portuguese went to the polls on Sunday to elect a government which will lead the nation through a period of deep austerity and recession after it received a 78-billion-euro bailout from the European Union and IMF. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS ELECTIONS ANIMALS ODDLY) Een Portugees stemt voor het parlement in Lissabon. Foto Reuters / Rafael Marchante

De Portugese centrum-rechtse sociaal-democraten hebben vandaag bij de parlementsverkiezingen een grote overwinning geboekt. Die partij krijgt volgens de exitpolls tussen de 38 en 42 procent van de stemmen. Premier Sócrates neemt ontslag.

De centrum-linkse socialisten van demissionair premier Jose Sócrates heeft tussen de 24 en 29 procent van de stemmen gekregen. Sócrates gaf het verlies van zijn partij toe in een speech, en legt na zes jaar premier van het land te zijn geweest zijn partijleiderschap neer.

Merijn de Waal, correspondent voor NRC Handelsblad op het Iberisch schiereiland, zegt dat het nieuwe parlement voor de uitdaging staat de voorwaarden van het IMF en de EU voor miljardensteun uit te voeren.

” De nieuwe rechtse regering, waarvan PSD-leider Pedro Passos Coelho de nieuwe premier zou worden, staat voor de lastige taak het pact uit te voeren dat hierover is gesloten met EU, IMF, en de Europese Centrale Bank (ECB). Dit trojka eist in ruil voor de 78 miljard aan financiële noodhulp dat Portugal een grootscheeps pakket aan bezuinigingen, privatiseringen en hervormingen doorvoert.

Als Portugal deze afspraken niet strikt volgens schema nakomt, kunnen IMF en EU de geldkraan dichtdraaien. Tegelijkertijd zal binnenlands het maatschappelijk verzet tegen de maatregelen de komende tijd echter groeien. De nieuwe regering zal tussen deze druk uit Europa en de binnenlandse onvrede moeten laveren en ondertussen de gelederen binnen de coalitie gesloten houden. Slaagt ze hier niet in, dan zou dit niet alleen de problemen van Portugal verder verdiepen, maar ook tot instabiliteit in de rest van de eurozone kunnen leiden.”

De winnende PSD-leider Coelho heeft in de campagne gezegd dat hij de voorwaarden waaronder Portugal miljardensteun van de EU en het IMF krijgt wil bijstellen, maar ook zijn regering zal moeten geloven aan drastische bezuinigingen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

De Waal:

“Het maatschappelijk verzet tegen de maatregelen zal groeien. Portugal is een relatief links land, waarin de grondwet die werd opgesteld na de Anjerrevolutie nog deels leest als een klassiek communistisch manifest. Een groot deel van het memorandum, opgesteld in een luttele drie weken, gaat hier haaks tegenin. Het land zal bovendien verder in recessie wegzakken, wat de lagere en middelste inkomensklassen het hardst raakt. Elke nieuwe regering krijgt het dus zeer lastig.”

Lees hier het vraaggesprek met Merijn de Waal over de Portugese verkiezingen terug.