Avontuur met een groene jongen

Opeens was Nederland verdeeld in mensen die nog wel komkommers durfden eten en mensen die er niet over peinsden zo’n groene jongen ook maar aan te raken. Behorend tot de eerste categorie kocht ik vorige week twee zwaar afgeprijsde komkommers op de Haagse biomarkt. De groentehandelaar keek me bij bestelling bewonderend aan. „Een avontuurlijke eter”,

Opeens was Nederland verdeeld in mensen die nog wel komkommers durfden eten en mensen die er niet over peinsden zo’n groene jongen ook maar aan te raken. Behorend tot de eerste categorie kocht ik vorige week twee zwaar afgeprijsde komkommers op de Haagse biomarkt. De groentehandelaar keek me bij bestelling bewonderend aan. „Een avontuurlijke eter”, zag je hem denken.

Dat viel eigenlijk wel mee. Het ging om Hollandse komkommers, dus het was niet alsof ik een spelletje Spaanse roulette speelde. Bovendien, wat moest ik mijn bloedjes van kinderen anders te eten geven? Zoals het Van der Valk-concern gebouwd is op een schaaltje appelmoes, zo komt er bij mij thuis slechts bij uitzondering géén komkommer op tafel.

Als enige groente die geen gesoebat oplevert en die door mijn zonen zelfs met enige welwillendheid begroet wordt, ben ik de komkommer zeer dankbaar voor zijn bestaan. En daarom heb ik besloten iets terug te doen. Een komkommercampagne. (Volgens staatssecretaris Bleeker komt er EU-geld ter beschikking voor zo’n campagne, maar laat de regering dat geld liever gebruiken om het PGB in stand te houden. Dan regel ik dit wel even. Gewoon gratis.) Koopt komkommers!

Ze zijn groen, ze zijn grappig, ze zijn recht of een tikje krom/ ze zijn lekker, ze zijn sappig, ze zijn lief en een beetje dom /rombom rombom rombommer/ ja dat is onze komkommer. Zoiets. (Kan een andere vrijwilliger dat even op muziek zetten?) En dan een paar recepten, en voor je het weet is de komkommer weer terug op zijn oude plek: als hoeksteen van de Nederlandse gezinsmaaltijd.

Wie nog huiverig is voor rauwe komkommer, durft vast wel deze milde, fluwelige komkommersoep te eten:

Fruit de ui zachtjes in de olijfolie. Voeg de komkommer, kruiden en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 20 minuten koken. Voeg de room toe en pureer de soep glad met een staafmixer. Maak op smaak met zout en peper.

En voor de avontuurlijke eter een Aziatische komkommersalade.

Halveer de komkommer overlangs, schraap de zaadlijsten eruit en snijd de helften in flinterdunne boogjes. Hussel ze om met een royale snuf zout en laat 15-30 minuten staan. Spoel af en knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Schep komkommer, chilipeper, gember, knoflook, sojasaus, limoensap, suiker, sesamolie door elkaar.

Soep en salade

Voor de soep:

1 el olijfolie

1 middelgrote ui, gesnipperd

2 komkommers, geschild en in stukken

een paar blaadjes verse lavas, majoraan en dragon

700 ml runder- of groentebouillon

een flinke lepel crème fraîche

Voor de salade:

1 komkommer

¼ – ½ rode chilipeper, fijngesneden

1½ cm verse gemberwortel, fijngesneden

1 teentje knoflook, fijngesneden

1 eetlepel lichte sojasaus

sap van 1 limoen

2 theelepels suiker

1 theelepel sesamolie

    • Janneke Vreugdenhil