35 doden in Noord-Syrische stad

Een Syrische mensenrechtenorganisatie meldt dat sinds gisteren in de stad Jisr al-Shughour 35 mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen demonstranten en het leger en politie. Dit meldt persbureau AP.

Update 19:30 Het dodental van de onrust in Jisr al-Shughour is inmiddels naar 35 gestegen.

In Hama zouden de laatste dagen volgens diezelfde bron zo’n 65 mensen zijn omgekomen. Daar worden inmiddels, net als andere dorpen in het zuiden en midden van het land, tanks uit de stad teruggetrokken, maar een bewoner van Hama zegt tegen AP dat de situatie nog altijd ‘zeer gespannen’ is.

In de oostelijke stad Deir al-Zor schoten Syrische troepen op de ongeveer 7000 betogers die bij een nachtelijk protest een standbeeld van de voormalig president Hafez al-Assad, de vader van de huidige president Bashar al-Assad, wilden neerhalen. Hier raakten veel mensen bij gewond, maar hoeveel is niet duidelijk.

Sinds maart zouden volgens mensenrechtengroeperingen zeker 1200 mensen zijn omgekomen door het gewelddadige optreden van de regering van al-Assad tegen de antiregeringsbetogingen in het land.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter van der Ploeg