Activisten: zes doden bij nieuwe protesten in Syrië

In een Noordelijke stad van Syrie zouden volgens activisten gisteren zes doden zijn gevallen bij nieuwe protesten. Dat meldt persbureau AP op basis van die bronnen.

Volgens de Local Coordination Committees Of Syria, een initiatief bestaande uit vijftien locale (mensenrechten)activisten, vonden de beschietingen plaats in Jisr al-Shugour, waar al sinds half maart hevige protesten tegen de zittende president Bashar al-Assad plaats hebben. In totaal zouden, volgens de groep, al 1270 mensen de dood hebben gevonden bij de opstand.

Gisteren vielen 63 doden bij de vrijdagprotesten in verschillende Syrische steden.

Volgens andere berichten heeft Syrië het afgelopen etmaal geen toegang tot het internet gehad. Het regime zou dat hebben gedaan om te voorkomen dat afspraken gemaakt konden worden over protesten na het vrijdagmiddaggebed. Hillary Clinton liet vandaag weten daar “diep bezorgd” om te zijn. Ze zei “elke poging om de Syrische bevolking te beroven van het recht op vrije meningsuiting” te veroordelen. Sinds vanochtend zou het internet weer werken.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

    • Peter Zantingh