Wat doet intussen de kat?

Wat doet de kat als de mensen ’s avonds in bed kruipen? Ligt hij op een kleedje en bewaakt hij hun huis? Welnee. De kat sluipt naar buiten, door het raam of door een luikje. De tuin in. Het dak op. En als het even kan trekt hij er overdag fijn weer op uit.

Er zijn zelfs katten die altijd zwerven. Ze wonen nu eens hier en dan eens daar. Als je het boek Minoes van Annie M.G. Schmidt hebt gelezen, of de film hebt gezien, dan ken je er eentje: de Jakkepoes die in een lege caravan woont. Een nogal ander type dan de brave Tante Moortje in haar deftige huis met een tuin vol seringen, of dan de schele schoolkat Simon.

Toch komen zwerfkatten en huiskatten elkaar vaak genoeg tegen: ook in het echt. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers. In een kleine stad in de Amerikaanse staat Illinois bonden ze 24 zwerfkatten en 18 huiskatten een radiozendertje om. Twee jaar lang hielden ze daarna via de radiosignalen bij waar die katten sliepen, joegen, zwierven en vochten.

Sommige huiskatten maakten vooral ommetjes in tuinen en parken, zagen ze. Hun ‘territorium’ was maar zo groot als drie voetbalvelden. Andere katten, vooral zwerfkatten, zwierven tot ver buiten de stad. ’s Zomers slopen ze door mais- en sojavelden, met lekker veel muizen en schuilplekken. In de winter zochten ze de stad weer op , waar warme parkeergarages zijn en volle vuilnisbakken. Eén zo’n zwerkat had zelfs een territorium van 547 hectare, ongeveer 770 voetbalvelden. Oef!

Zo’n vrij leven is wel gevaarlijk. In krap anderhalf jaar was de helft van de zwerfkatten verdwenen: onder een auto gelopen, gedood door prairiewolven of zomaar foetsie....

Maar de onderzoekers hebben geen medelijden. Zij eindigen hun artikel (in het blad Journal of Wildlife Management) juist met veel gemopper op katten. Het zijn indringers. Ze verstoren de natuur door vogels te vangen en kleine knaagdieren. Soms brengen ze zelfs ziektes over. Eigenaren moeten hun kat binnenhouden! Hm, die onderzoekers hebben thuis vast een hond.

Margriet van der Heijden

    • Margriet van der Heijden