‘Twee keer zoveel huishoudelijk afval verbrand als is toegestaan’

In Nederland wordt twee keer zoveel grof huishoudelijk afval verbrand als officieel is toegestaan.

Dat blijkt uit een nog ongepubliceerd rapport van de VROM-inspectie. Het document dateert van vorig jaar december, maar is tot verbazing van Tweede Kamerleden niet naar het parlement gestuurd door staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma, schrijft NRC redacteur Hans Buddingh vandaag in NRC Handelsblad. Onlangs ging de Kamer nog in debat met Atsma over het afvalbeleid.

In het rapport concludeert de VROM dat gemeenten, provincies en betrokken bedrijven niet veel gedaan hebben om de afvalverbranding van dit afval terug te brengen naar het wettelijke maximum. Ieder jaar komt in Nederland 2,4 miljoen ton grof huishoudelijk afval vrij. Hiervan wordt 1,7 miljoen ton gescheiden ingezameld. Van de overige 700.000 wordt vervolgens tachtig procent verbrand, maar volgens milieuwetgeving mag dit maar veertig procent zijn.

Lees hier meer over in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad. Daarin valt onder andere te lezen over regionaal reinigingsbedrijf Avalex dat burgers gaat belonen als ze hun afval scheiden.

    • Hans Klis