vraag het de thuiskok

Het is mei en de vlier begint mooi te bloeien. Als kind kreeg ik bij een tante op Schiermonnikoog altijd een glaasje vlierbloesemlimonade, gemaakt van zelfgemaakte siroop. Heerlijk!

Nu ik zelf kinderen heb, probeer ik het al een paar jaar zelf te maken met de bloesems van de vlieren die hier (in Amsterdam!) uitbundig bloeien. Het is alleen nog geen een keer gelukt een echt bevredigend resultaat te behalen. De gevonden recepten zijn dermate uiteenlopend dat ik er geen kaas, maar zeker geen siroop van kan maken. Kunt u me helpen aan een goed recept?

Sarah Whitlau, Amsterdam

Vlierbloesemlimonade is een van de lekkerste limonades vind ik, met paardebloemlimonade – een ondefinieerbare smaak die iets ‘wilds’ heeft.

Ik heb de vlierbloesemlimonade leren kennen via Ria Loohuizen, iemand die altijd bezig is uit het wild te eten en te plukken, schrijfster van onder meer het uitvoerige boek voor de eetgrage struiner Van nature.

Eerder schreef ze een heel boekje over de vlier, barstensvol recepten voor bloesem en bessen, en vlierfluitjes uiteraard. Vlier in de fles heet het, maar het is bij mijn weten alleen nog antiquarisch te krijgen.

Het is nu al wel net juni, maar de vlieren zijn nog volop bezig uit te komen en te bloeien. Dus wie direct aan de slag gaat, kan een mooie voorraad limonade maken. Dit zijn de aanwijzingen van Loohuizen:

Pluk de bloemen op een droge dag en kies alleen de bloemen die romig-gele stampers hebben. Nooit beschadigde, verkleurde of al gedeeltelijk uitgebloeide bloemen nemen.

Snijd zoveel mogelijk van de steel weg en doe zoveel bloemen als u heeft geplukt in een schone emmer of een grote pan. Doe er precies genoeg water bij om de bloemen te bedekken en laat met een deksel of een andere afsluiting 2 of 3 dagen staan.

Zeef het bloemenwater door een fijne zeef of doek in een schone pan of direct liter voor liter in een maatbeker. Hoe dan ook: stel vast hoeveel vocht u heeft. Voeg voor elke liter 750 g suiker toe en 1 theelepel citroen- of limoensap.

Verwarm de pan zachtjes, roer de inhoud om de suiker op te lossen, maar laat het geheel niet koken, dat komt de smaak niet ten goede.

Giet de siroop in schone, afsluitbare flessen (bijvoorbeeld wijnflessen met schroefdop). Dat is het. En nu maar de hele zomer limonade drinken.