Vier NAVO-militairen en Italiaanse officier gedood in Afghanistan

Amerikaanse en Canadese NAVO-militairen op patrouille in de Afghaanse stad Zangabad. Foto AP / Murray Brewster

In het oosten van Afghanistan zijn vanochtend vier NAVO-militairen om het leven gekomen toen ze op een bermbom reden. Welke nationaliteit de militairen hadden heeft het bondgenootschap nog niet bekend gemaakt.

De NAVO gaf in de verklaring van vanochtend verder geen details over de dood van de militairen. Uit welk land ze komen is dus ook nog niet duidelijk, hoewel de meeste NAVO-militairen in oost-Afghanistan Amerikaan zijn. Gisteren kwamen ook al twee NAVO-soldaten om bij twee verschillende vuurgevechten met de Talibaan in het zuiden van Afghanistan.

Sinds begin dit jaar kwamen al 224 militairen van het bondgenootschap om. Afgelopen maand vonden in totaal 57 NAVO-soldaten de dood. Mei was daarmee de dodelijkste maand voor het militaire bondgenootschap van dit jaar.

Vanochtend werd ook bekend dat gisteren een Italiaanse officier is doodgeschoten in de noordoostelijke provincie Panjshir (kaart). De officier, die sinds 2007 als anti-drugsdeskundige op de Italiaanse ambassade in Kabul werkte, zou op een heroïneverslaafde hebben geschoten, waarna familie van de man de Italiaan zouden hebben doodgeschoten. Het Italiaanse ministerie van Defensie kon de gang van zaken tegenover persbureau AFP nog niet bevestigen.

De Amerikaanse minister van Defensie Gates zei vanochtend op een persconferentie in Singapore dat de NAVO en de Talibaan mogelijk aan het einde van dit jaar in gesprek gaan om tot een politieke oplossing van het conflict in Afghanistan te komen. Volgens hem verliezen de Talibaan in het land terrein en staan ze onder steeds grotere druk om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.