Verzekeraar herschikt de medische zorg in Friesland

Zorgverzekeraar De Friesland herschikt alle medische voorzieningen in de provincie. Zo zullen voortaan complexe ingrepen nog maar in één ziekenhuis in de provincie worden uitgevoerd, kunnen vrouwen straks niet meer in alle vijf de Friese ziekenhuizen bevallen en moeten huisartsen de zorg aan diabetes- of astmapatiënten overnemen.

Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar zo drastisch in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen ingrijpt, schrijft redacteur Esther Rosenberg vandaag in NRC Handelsblad. Met deze plannen gaat verzekeraar De Friesland verder dan concurrent CZ, die deze week een paar ziekenhuizen aanwees die geen contract meer krijgen voor blaasverwijderingen.

Met dit ingrijpen wil De Friesland de kosten van medische behandelingen in de provincie verlagen. De afgelopen jaren stegen deze in Friesland sterker dan in de rest van het land.

De Friesland is de op vier na grootste zorgverzekeraar van het land. De Nederlandse Mededingingsautoriteit keurde deze week een fusie met de grootste zorgverzekeraar Achmea, met 5,3 miljoen klanten, goed. Door het samengaan van de twee verzekeraars hoopt De Friesland dat na het reorganiseren van de zorg in de provincie, de rest van het land zal volgen.

Lees verder in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.