Verzekeraar herschikt de medische zorg in Friesland

Zorgverzekeraar De Friesland herschikt alle medische voorzieningen in de provincie. Dat betekent dat vrouwen straks niet meer in alle vijf de Friese ziekenhuizen kunnen bevallen, dat niet alle intensive care en spoedeisende hulpafdelingen blijven bestaan en dat patiënten met kanker, of hart- en vaatziekten nog maar in één ziekenhuis kunnen worden behandeld.

Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo radicaal ingrijpt in de dagelijkse praktijk van de ziekenhuizen. Complexe ingrepen zullen nog maar op één locatie in de provincie plaatsvinden, huisartsen zullen zo mogelijk de zorg aan diabetes- of astmapatiënten overnemen. De verzekeraar gaat met de plannen veel verder dan concurrent CZ, die deze week een paar ziekenhuizen aanwees die enkel geen contract meer krijgen voor blaasverwijderingen.

De Friesland probeert zoveel mogelijk samen te werken met de ziekenhuizen. In een notitie van de verzekeraar staat wel dat „waar samenwerking niet mogelijk is”, de zorgverzekeraar zich kan baseren op „de eigen verantwoordelijkheid bij de inkoop van zorg”.

De Friesland is de op vier na grootste zorgverzekeraar van het land en mag fuseren met de grootste, Achmea. De NMa keurde het fusiebedrijf met 5,3 miljoen klanten eerder deze week goed. De Friesland zegt door de fusie „op volle kracht al haar ambitieuze plannen” te kunnen uitvoeren. Bestuursvoorzitter Diana Monissen verwacht dat, als het lukt de zorg in Friesland te reorganiseren, de rest van het land zal volgen.

De kosten van medische behandelingen stegen de afgelopen jaren in Friesland sterker dan in de rest van het land, met 5 procent per jaar. De mensen zijn er ouder en dus vaker en ernstiger ziek en de jonge mensen die aan het bed hadden kunnen staan, vertrekken. „Er moet iets gebeuren”, zegt Monissen, ex-bestuurder bij Agis en directeur-generaal curatieve zorg op Volksgezondheid.

Slokdarm in Sneek: pagina 22 en 23

    • Esther Rosenberg