Verdraaide feiten

De claim: Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) is „een spookrijder” aan het worden. En als tegenliggers komt hij Japan, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland tegen, zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag in Kamerdebat over kernenergie.

Van Tongeren vindt dat Verhagen zich niets aantrekt van andere landen die zich op de bouw van nieuwe kerncentrales bezinnen.

Een goed punt? Nee. De meeste Europese landen zien in de kernramp in Japan juist géén aanleiding om hun kernenergiebeleid aan te passen. Frankrijk heeft de meeste centrales in Europa en wil dat zo houden omdat het die energiebron voorlopig onmisbaar vindt. Engeland en Polen blijven bij hun plan nieuwe centrales te bouwen, in Slowakije zijn twee nieuwe kernreactoren vrijwel klaar, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Finland willen extra centrales bouwen. Buiten Europa bouwen landen als China en Rusland juist veel nieuwe centrales. Volgens cijfers van de Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft China 27 nieuwe kerncentrales in aanbouw, Rusland elf, Zuid-Korea en India vijf.

En dus? Van Tongeren overdrijft. Spookrijden is geen spookrijden als de meeste landen met je meerijden.

    • Oscar Vermeer