Duits restaurant mogelijk bron EHEC

Caption: A picture taken on June 3, 2011 shows cucumbers that will be destroyed at the Mechelse Veilingen - fruit and vegetable auctions, in Sint-Katelijne-Waver, near Mechelen, on June 3, 2011. Some 112,000 cases of vegetables, mostly tomatoes and cucumbers had to be destroyed after prices dropped dramatically at the auctions this morning. Vegetable prizes are suffering from the consequences of the EHEC-bacteria and the Russian import ban on European fresh products. Europe's farm ministers are likely to be summoned for emergency talks in Luxembourg on June 17 to discuss the fallout for fruit and vegetable farmers from an outbreak of E. coli poisoning in Germany. AFP PHOTO / BELGA - NICOLAS MAETERLINCK
Caption: A picture taken on June 3, 2011 shows cucumbers that will be destroyed at the Mechelse Veilingen - fruit and vegetable auctions, in Sint-Katelijne-Waver, near Mechelen, on June 3, 2011. Some 112,000 cases of vegetables, mostly tomatoes and cucumbers had to be destroyed after prices dropped dramatically at the auctions this morning. Vegetable prizes are suffering from the consequences of the EHEC-bacteria and the Russian import ban on European fresh products. Europe's farm ministers are likely to be summoned for emergency talks in Luxembourg on June 17 to discuss the fallout for fruit and vegetable farmers from an outbreak of E. coli poisoning in Germany. AFP PHOTO / BELGA - NICOLAS MAETERLINCK Komkommers worden vernietigd bij de Mechelse Veilingen. Foto: AFP / Nicolas Maeterlinck

Minstens zeventien mensen zijn ziek geworden door besmetting met de EHEC-bacterie na een bezoek aan hetzelfde restaurant in de Duitse stad Lübeck.

Dat schrijft de Duitse krant Lübecker Nachrichten. Mogelijk biedt deze ontdekking een aanknopingspunt in de zoektocht naar de bron van de gevaarlijke darmbacterie. De herkomst is nog altijd onduidelijk.

Volgens een microbioloog van het universitair ziekenhuis van Lübeck treft het restaurant geen blaam. Er loopt een onderzoek naar de leveranciers van het restaurant. De zeventien EHEC-slachtoffers bezochten het restaurant tussen 12 en 14 mei.

Uit een landelijke Duitse databank blijkt dat slachtoffers van de bacterie vaker komkommer, tomaat en sla hebben gegeten dan mensen die niet besmet zijn. De databank moet op termijn meer duidelijk maken over de bron van de besmettingen.

Besmettingen in minstens tien Europese landen

In minstens tien Europese landen zijn besmettingen met de zeer besmettelijke EHEC-bacterie geconstateerd, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Frankrijk en Nederland. Het aantal dodelijk slachtoffers ligt op 18 (zeventien in Duitsland en een in Zweden). Zeker 500 patiënten liggen op de intensive care met niercomplicaties die dodelijk kunnen zijn.

Alle besmette patiënten, op twee na, zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO recentelijk in Duitsland geweest.

Lees hier meer over de uitbraak van de EHEC-bacterie.