Van Akersloot tot Tijn 7-

TIJN in Zandvoort is niet meer dan een goede strandpizzeria, proeft Ronald Hoeben.

Dat er op deze vroege zondagavond in mei aan de Zandvoortse Zuidboulevard geparkeerd kan worden, moet aan het weer liggen: het is een graad of twaalf, het waait hard en de branding dreunt er woest op los. Tijn Akersloot was decennia lang Amsterdams favoriete strandpaviljoen, dat zich met ingang van dit seizoen en onder de merknaam TIJN permanent op het strand heeft gevestigd.

Het houten paviljoen heeft plaats gemaakt voor wat je een restaurant aan zee zou kunnen noemen, met puntdaken en – onder een stalen dakconstructie met spotjes – keurige, gladde houten tafels met kaarsjes erop, witte stoelen, een lounge met openhaardpartij en een grote open keuken achter een bar die is afgezet met de houtstaken van schapenhekken, dezelfde hekken die de afdaling vanaf de boulevard omzoomen. Een aangename plek met vriendelijk personeel.

De kaart is een A4’tje, dat met een postelastiek op een stukje hout bevestigd is en de inhoud getuigt van een zekere ambitie. Geen sliptongetjes met frieten (die ook heel lekker kunnen zijn), maar bijvoorbeeld steak tartare met truffelmayonaise of roti met kouseband, roseval, shiitake, enoki en kerrieschuim. Ook is er een vijftal pizza’s, voor de bereiding daarvan is een vertrouwenwekkende houtoven in de keuken geplaatst. Van de witte wijnen zijn er twee flessen die per glas gaan: een stevig geprijsde verdicchio (4 euro, de hele fles kost Tijn zelf ongeveer een euro meer) en een aangename Franse sauvignon blanc (5 euro). Brood ziet Tijn als een bijgerecht van 4 euro. We starten met ‘kreeft/langoustinesoep met huisgemaakte ravioli gevuld met wilde scampi en coquilles’ (8,50 euro). Een behoorlijk zoute soep met een lekkere ravioli erin, die gedomineerd wordt door koriander. Het andere voorgerecht is een mooie smeuïge crabcake met salade, flinters tomaat, Hollandse garnalen, wasabi-mango mayonaise en snippers gedroogd zeewier, een perfect gerecht.

De ‘steak van het biologisch Gasconne rund’ (20,50 euro) bevalt ondanks de bloemdecoratie en de kaasbespanning minder goed, het vlees laat zich met de vork makkelijk uit elkaar trekken, wat meestal wijst op enige vorm van vermalsing door brute kracht. Als dit de consequentie van ‘bio’ is, heb ik liever een non-bio biefstukje van betere kwaliteit. De donkere ‘port-sjalot jus’ lijkt ook de rogvleugelfilet met matige limoenrisotto (19,50 euro) te begeleiden in plaats van de op de kaart vermelde kreeftenjus, in elk geval is het onderscheid niet waarneembaar. Hoe dan ook, Tijn is wellicht een goede strandpizzeria, maar hoort voorlopig nog niet bij de topvijf van strandrestaurants.

Tijn Boulevard Paulus Loot 1BZandvoort (Zuidstrand)023-571 25 47 tijnakersloot.nl

    • Ronald Hoeben