Uitgelicht zaterdag

Film

21: Las Vegas (Robert Luketic, 2008, VS). Film naar het waar gebeurde verhaal van een groep studenten aan het prestigieuze M.I.T. die met kaarttellen bij blackjack de bank wist te laten springen. Het gemak waarmee het dit team van sexy nerds onder leiding van wiskundeprofessor Kevin Spacey afgaat, is de beste reclamespot die de gokbusiness zich kan wensen.RTL5, 20.00-22.40u.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008, GB). Aanstekelijke film over een straatjongen in Mumbai die meedoet aan de quiz Who wants to be a millionaire? Hij beantwoordt tot verbazing van de neerbuigende quizmaster elke vraag correct. Bedrog, denkt men, de politie moet de waarheid maar uit hem martelen. Eén, 21.05-23.00u.

Tsotsi (Gavin Hood, 2005, GB/ZA). Sentimentele, met Oscar bekroonde film over een jonge gangster in een township die dankzij vondst van baby in een gestolen auto zijn menselijkheid terugvindt. Canvas, 23.50-01.21u.

Glue (Alexis Dos Santos, 2006, ARG/GB). Vitale debuutfilm volgt in losse stijl de 16-jarige Lucas en zijn vrienden op ontdekkingstocht van muziek, roken, snuiven en zoenen tijdens een lome zomervakantie in Patagonië. Ned.2, 00.10-01.58u.

Informatief

Andere tijden: tussen hoop en vrees. Extra lange uitzending over de jaren dertig. Economische crisis en werkloosheid, maar ook vooruitgang. Allerlei huishoudelijke apparaten raakten in zwang: het scheerapparaat, de stofzuiger, het gasfornuis. Steeds meer mensen kregen radio, telefoon en een auto. En het fascisme komt op.Ned.2, 20.05-21.05u.

Vranckx: de tabaksslaafjes van Malawi. In Malawi dragen de kinderen op de tabaksplantages geen beschermende kledij en lopen zo nicotinevergiftiging op. Bovendien worden ze slecht betaald en soms mishandeld. Reporter Jenny Kleeman ontmoet een familie met zeven kinderen. Ze werken allemaal op de plantage. Moeder Farges vertelt dat ze werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De familie verdient amper 20 euro per jaar.Canvas, 20.10-20.40u

König Ludwig II. von Bayern - der einzig wahre König. Ludwig II hield niet van reizen, maar hij was dol op Frankrijk, dat hij drie maal bezocht. Keizer Napoleon vond hij een parvenu; zijn idool was Louis XIV, de Zonnekoning. Aan de Herrenchiemsee probeerde Ludwig diens Versailles te kopiëren. Het project zou hem uiteindelijk ruïneren. Arte, 20.15-21.05u.

D-Day to Berlin: the struggle to break out. Eerste aflevering uit serie van drie gedramatiseerde documentaires over de elf maanden durende strijd om, vanuit Normandië, Hitlers Derde Rijk te verslaan. Het programma put uit herinneringen van mensen uit beide kampen. Uit op historische feiten gebaseerde dramascènes worden bovendien de groeiende spanningen zichtbaar tussen opperbevelhebber Eisenhower en Montgomery, commandant van de grondtroepen die in 1944 in Normandië landden en door het slechte weer slechts langzaam terrein wonnen.BBC 2, 21.00-22.00u.

Sport

Voetbal: Brazilië - Nederland. Verslag van de oefeninterland in het Estadio Serra Dourada in Goiânia. SBS6, 20.30-23.10u.

Rugby: Finale Kampioenschap van Frankrijk. Verslag van de wedstrijd tussen Toulouse en Montpellier in het Stade de France.TV5, 20.41-22.46u.