Tientallen doden bij steeds groeiend protest in Syrië

Bij grote demonstraties tegen de Syrische regering, volgens actievoerders zelfs de grootste tot nu toe, zijn gisteren tientallen doden gevallen toen ordetroepen van president Bashar al-Assad het vuur op de menigte openden.

Alleen al in de noordoostelijke stad Hama, waar de regering in 1982 ten minste 10.000 mensen doodde om een sunnitische opstand de kop in te drukken, verloren volgens mensenrechtenorganisaties zeker 34 mensen het leven. Een lokale activist sprak van een „waar bloedbad”.

In de stad waren meer dan 50.000 betogers op de been om eer te bewijzen aan dertig kinderen die eerder waren gedood tijdens demonstraties voor meer vrijheid. Ook uit omringende dorpen hadden velen zich naar Hama begeven om deel te nemen aan het protest.

Zowel in de buitenwijken van de hoofdstad Damascus als in de centrale wijk Midan werd eveneens gedemonstreerd net als in de plaats Deraa, die de eerste weken het middelpunt van de protesten vormde. De grootste betogingen hebben steevast plaats na het traditionele vrijdagsgebed.

Volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie die in Londen is gevestigd ging het om de grootste betogingen tegen het bewind van Assad sinds die half maart begonnen. Het is voor onafhankelijke buitenlandse journalisten op het ogenblik moeilijk te verifiëren wat er in Syrië gebeurt doordat ze geen toegang tot het land hebben.

De Syrische regering heeft gisteren de internetverbindingen in een groot deel van het land stilgelegd, kennelijk in de hoop het daarmee lastiger te maken voor de oppositie om acties te coördineren. Via internet worden ook veel dramatische beelden van betogingen en onderdrukking verspreid.

In de centrale plaats Rastan, waar het al een week onrustig is, voerde het Syrische leger gisteren opnieuw beschietingen uit.

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn er in Syrië sinds half maart al meer dan 1100 mensen om het leven gekomen. Alleen de afgelopen week zouden ten minste zeventig mensen zijn gedood.

Ook een woordvoerster van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak gisteren van meer dan duizend doden in de laatste paar maanden.

Eerder deze week lanceerde president Assad een „nationale dialoog” als gebaar van goede wil. Honderden gevangenen werden vrijgelaten. (AP, AFP, Reuters, BBC)