thuiskoknieuws

Windei

Voedselproducenten hebben nogal eens de neiging om dingen te beweren over hun producten die niet helemaal waar zijn. Bijna waar. In de richting van de waarheid. Vooral woorden als ‘gezond’ en ‘bewust’ worden graag ingezet om consumenten de indruk te geven dat ze iets goeds doen voor zichzelf zonder dat dat het geval is.

De website Foodwatch (foodwatch.nl) houdt zulke producenten in de gaten. Op de site staan de genomineerden voor het ‘Gouden windei’ dat volgende week wordt uitgereikt. Genomineerden zijn onder meer het Blue Band goede start witbrood, dat claimt net zo gezond te zijn als volkorenbrood, Honigs Limburgse aspergesoep zonder asperges (nu ja, 0,5 procent aspergepoeder) en zonder iets Limburgs, en de fruitkick framboos van Liga die boordevol fruit zou zitten, maar slechts 6,7 procent fruit bevat.

Wie zich ook over zulke dingen opwindt, kan meestemmen op de site.

Rollende keukens

Wie deze krant nu weglegt, kan er nog heen: het weekend van de rollende keukens op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Op dit terrein verzamelen zich dit weekend tientallen mobiele keukens. ‘Culinaire brandweerwagens’, ‘excentrieke vreetkarren’, ‘swingende cocktail-campers’ en ‘hightech pizzawagens’ vormen volgens de organisatie „één groot openluchtrestaurant”.

De toegang tot het evenement is gratis en de keukens zijn op alle dagen geopend van 13.00-23.00 uur. Meer informatie is te vinden op rollendekeukens.nl. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vindt na zonsondergang een openluchtvertoning plaats van een bijzondere film.

Nieuwe haring

Elke keer zegt de haringverkoper het: „7 juni hè. Dan komen ze.” Alsof hij waarschuwt. En dat doet hij ook, want haringverkopers kopen hun haring centraal in. En de haringman heeft nu een beste haring. Na 7 juni moet hij opnieuw gaan keuren en zoeken om weer een lekkere zoute jongen te vinden.

Maar 7 juni is het dus zo ver. Dan wordt de traditionele veiling van het ‘eerste vaatje’ Hollandse nieuwe gehouden en dan is de haring ineens weer nieuw. Nu is-ie oud. Maar ook lekker.