Te veel huishoudelijk afval wordt verbrand

In Nederland wordt twee keer zo veel grof huishoudelijk afval verbrand als officieel toegestaan. Dit blijkt uit een nog ongepubliceerd rapport van de VROM-inspectie. Het rapport, van vorig jaar december, is tot verbazing van Tweede Kamerleden niet door staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) naar het parlement gestuurd. Recent debatteerde de Kamer met de bewindsman over het afvalbeleid. De VROM-inspectie constateert dat gemeenten, provincies en betrokken bedrijven „geen grote activiteit” hebben ontplooid om contracten en vergunningen aan de minimumstandaard aan te passen. Die standaard is niet langer verbranding, maar recycling van afval, want dat spaart dure grondstoffen en levert milieuwinst op. Jaarlijks komt in Nederland 2,4 miljoen ton grof huishoudelijk afval vrij, waarvan 1,7 miljoen ton gescheiden wordt ingezameld. Het probleem zit bij de 700.000 ton grof restafval. Dit restafval bevat veel herbruikbare materialen. Nu gaat 80 procent hiervan naar de verbrandingsoven, dat mag maar 40 procent zijn.

Tweede Kamerlid Van Veldhoven (D66) noemt het „raar” dat ze het rapport nog niet kreeg. Ook het CDA-Kamerlid Van de Werf is verbaasd: „Misschien had ik dit rapport moeten zien.” Volgens de woordvoerder van Atsma wordt een reactie op het rapport voorbereid op het departement.

Economie: Beloon burgers pagina 11

    • Hans Buddingh'