‘Strenger regime voor lastige gevangene’

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (L) samen met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant (M) en minister van Justitie Michel Mercier (R) tijdens de G8 in Parijs, 10 mei 2011. Foto: Reuters / Jacky Naegelen.

Voor gevangenen die niet meewerken of zich niet gedragen in de gevangenis, gaat het strengste regime gelden dat wettelijk mogelijk is. ‘Brave’ gedetineerden kunnen juist privileges of opleidingen verdienen.

Dat zegt staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, vandaag in de Volkskrant. De essentie van deze nieuwe aanpak spitst zich toe op de eigen verantwoordelijkheid van de gevangene. Zij worden niet meer geholpen als ze het niet verdienen, zegt Teeven. “Wij willen laten zien dat mensen in de gevangenis een poging hebben gedaan hun leven te beteren, maar dat er ook mensen zijn die geen enkele poging doen.”

Volgens Teeven moeten veelplegers automatisch het strengste regime krijgen. De staatssecretaris vindt het niet verantwoord om te blijven investeren in mensen die vier of vijf keer achtereen in de cel belanden. Ook daders van zware gewelds- en zedendelicten krijgen automatische minder luxe.

Doen gedetineerden wel hun best, dan kunnen zij op extra vrijheden en rechten rekenen. Bijvoorbeeld mogen ‘brave’ gedetineerden vaker luchten of verdienen zij het recht een opleiding te volgen.

Teeven wil de nieuwe regels aan het einde van dit jaar invoeren. Nu kan een gevangene ook al gestraft worden voor slecht gedrag, maar gebeurt dat niet systematisch.

    • Hans Klis