‘Saleh heeft granaatscherf in zijn lichaam’ - ‘vice-president neemt taken over’

Ali Abdullah Saleh, hier zoals hij op 20 mei in Sana’a werd gefotografeerd, zou bij de aanval van gisteren gewond zijn geraakt en voor behandeling naar Saudi-Arabië reizen. Foto Reuters / Ammar Awad

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is gisteren getroffen door shrapnel, een granaatscherf die nog in zijn lichaam zou zitten, vlak onder zijn hart. Dat meldt de BBC. Zijn vice-president zou zijn taken nu waarnemen.

De granaatscherf heeft een lengte van 7,6 centimeter, weet de BBC. Saleh zou daarnaast tweedegraads brandwonden hebben overgehouden aan de aanval op zijn presidentiële paleis van gisteren. Sinds de aanval komen verschillende verhalen naar buiten over de toestand van Saleh. Vanmorgen verklaarden bronnen rond de Jemenitische regering dat hij voor behandeling naar Saoedi-Arabië is gereisd. De Jemenitische onderminister van Informatie ontkende dat vandaag.

‘Saleh komt vanavond aan in Saudi-Arabië’

Een derde verklaring komt van een bron bij de Saudische regering, tegenover Reuters. Volgens hem moet Saleh behandeld worden aan wonden in zijn nek en borstkas en zou hij vanavond arriveren in Saudi-Arabië.

Als hij daadwerkelijk in Saudi-Arabië is of er naartoe gaat, is het nog maar de vraag of hij weer terugkeert, stelt Midden Oosten-deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants.

“Dat land ziet namelijk liever dat hij aftreedt en doet - als onderdeel van de Golf Samenwerkingsraad waarin ook Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten deelnemen - al enige tijd verwoede pogingen hem zover te krijgen.”

De strijd in Jemen is recent echter verworden tot een tweestrijd tussen het regime van Saleh en de machtige stammenfederatie Hashid, onder leiding van Sadeq al-Ahmar. Hoe Saoedi-Arabië tegen al-Ahmar aankijkt, is niet te zeggen, voegt Roelants toe.

‘Vice-president neemt momenteel taken Saleh over’

Al Jazeera citeert niet nader genoemde bronnen die melden dat de vice-president van Jemen momenteel de taken van president - en de leiding van de gewapende troepen - over heeft genomen. De vice-president, Abdraboeh Mansoer Hadi, behoort tot de partij van president Saleh die al 32 jaar aan de macht is.

Saleh verscheen nog niet publiekelijk sinds aanval

Volgens de bronnen die de BBC aanhaalt, is het nog onduidelijk of Saleh geopereerd moet worden. Hij is sinds de aanval nog niet publiekelijk verschenen, maar liet zich gisteravond wel horen.

Saleh beschuldigde in die audioboodschap de Hashid-stam van de aanval op zijn paleis, hoewel Hashid-leider Sadek al-Ahmar ontkent bij de aanval betrokken te zijn geweest. Saleh beloofde ‘de bende van Al-Ahmar’ te zullen verslaan.

Beelden vanuit presidentieel paleis

Deze videobeelden zouden van binnenin het presidentiële paleis gemaakt zijn na de aanval van gisteren:

‘Ondanks staakt-het-vuren toch gevechten’

Ondanks het staakt-het-vuren dat eerder vandaag afgekondigd werd, gaan de gevechten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a door, meldt Sky News. De troepen van president Saleh en zijn belangrijkste tegenstanders van de Hashid-stam zouden volgens bronnen rond de Jemenitische regering en rivaliserende stammengroepen voor één week de wapens neerleggen, werd eerder vandaag gemeld.

    • Peter Zantingh