Salade met serranoham en schelpen met sherry

Salade met serranoham, geitenkaas en kersen

De geitenkaas voor dit recept moet zacht zijn. Het zou mooi zijn om Spaanse geitenkaas te gebruiken, maar een geitenkaas uit een buurland, of zelfs van vaderlandse bodem, kan ook heel goed voldoen. Dit recept, en het volgende, is geïnspireerd op recepten uit Pizarro. De authentieke Spaanse seizoenskeuken van José Pizarro.

Voor 4 personen

1 ons serranoham

kropje krullerige sla (romaine of frisee of eikenblad)

2 takjes munt

klein bosje bieslook

50 g zachte geitenkaas in blokjes

1 ons kersen

40 g geschaafde amandelen

Vinaigrette

2 el witte wijnazijn

1 dessertlepel sinaasappelbloesemhoning

peper en zout

3 el olijfolie

Neem een platte ronde of ovale schaal en schik de plakjes ham er rondom op.

Hak de bieslook en de munt fijn, was de sla en scheur hem in stukjes. Droog de sla zo goed mogelijk.

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Ontpit de kersen. Rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Schik een deel van de sla en de kruiden in het midden van de schaal met de ham en giet er wat dressing over, maak nog een laagje en giet daar weer dressing over. Strooi de blokjes geitenkaas, de kersen en de amandelen over de sla.

Dien op als voorgerecht met wat korsterig brood.

Schelpen met sherry

Voor dit gerecht zijn niet al te grote schelpdieren heel geschikt, venusschelpen of vongole (dat klinkt Italiaans, maar er is geen reden om Italiaans te spreken tegen die schelpen. Spaans verstaan ze ook). Leg ze van tevoren een uur in zout water in de hoop dat ze nog enig zand loslaten – als er nog zand in ze zit. Laat ze goed uitlekken.

De serranoham in dit gerecht kan weggelaten worden als het in een maaltijd gecombineerd wordt met de sla. Aan de andere kant smaken die blokjes gebakken serranoham weer heel anders dan de verse plakjes die bij de sla horen.

Voor 4 personen

3 el olijfolie

2 sjalotten

2 tenen knoflook

2 dl fino sherry

3 takjes tijm

10 zwarte peperkorrels, gekneusd

140 g serranoham in blokjes

Doe de olie in een wijde koekenpan en bak de gehakte sjalot en de knoflook op niet te hoog vuur. Draai het vuur hoger en doe de schelpen in de pan. Bak ze even en giet dan de sherry erbij.

Voeg de peper en de tijm toe. Laat de schelpen met een deksel op in een paar minuten gaar worden: als ze opengesprongen zijn, is het goed. Haal ze dan meteen van het vuur, als ze te lang koken worden ze taai.

Schep de schelpen met een schuimspaan uit de pan. Warm de blokjes ham heel kort door in het stoofvocht. Doe de peterselie erbij, roer door en giet de saus over de schelpen.

Drink er de rest van de sherry bij en doop een stukje brood in de saus.