Raar, dat Duitse besluit

Het zijn soms rare jongens, die Duitsers. Beslissen ze zomaar om te stoppen met kernenergie, binnen de tien jaar nog wel. Alsof dat zo makkelijk gaat. We moeten nog maar eens zien of dat lukt. Dat was zo een beetje de Franse reactie op het nieuws uit Berlijn over de beëindiging van de opwekking van nucleaire energie.

In het beste geval werd dat nieuws in Frankrijk als onbegrijpelijk bestempeld, in het ergste geval als hypocriet. Want die Duitsers gaan natuurlijk gewoon energie aftappen van onze kerncentrales, en ondertussen mooi weer spelen als voortrekkers van groene energie. Dat Frankrijk meer energie uit Duitsland importeert dan omgekeerd, viel een beetje weg.

Eric Besson, Frans minister van Industrie, gaf woensdag in een radio-interview nog eens te verstaan dat de Fransen het Duitse voorbeeld niet zullen volgen. „Wat Duitsland doet, moet Duitsland weten”, is de officiële lijn. Frankrijk telt 58 kernreactoren, 75 procent van de stroomvoorziening komt uit nucleaire energie. „Dankzij die politiek zijn de Fransen voor hun energievoorziening onafhankelijk van derden, en hebben de Fransen in vergelijking met hun Europese buren een relatief lage energiefactuur”, aldus Besson. En de gevaren van kernenergie worden overdreven. Wat in de Japanse centrale van Fukushima gebeurde was toe te schrijven aan een aardbeving en een tsunami, niet aan de gevaren van een kerncentrale, is de mantra van de Franse regering.

Ook wat de gevaren van komkommers betreft zijn die Duitsers soms rare jongens. ‘Présumé innocent’, stond er deze week op de voorpagina van Libération naast de foto van een komkommer: onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Het geldt evenzeer voor de Spaanse komkommer als voor pakweg Dominique Strauss-Kahn, hield de krant de Duitsers voor, nadat vanuit Duitsland de Spaanse komkommer als verspreider van het EHEC-virus was aangeduid.

Alles is goed om het Franse zelfvertrouwen opnieuw een beetje op te krikken, zeker als de Duitsers de les kan worden gelezen. „De Duitse autoriteiten zullen moeten uitleggen waarom de Spaanse komkommer vroegtijdig werd beschuldigd terwijl het dodelijke virus misschien uit hun eigen land komt”, aldus het commentaar van de krant. En, ietwat venijnig: het zijn de Duitse experts die Europa besmet hebben met een angst die verwoestend is voor de economie.

Overigens, die Duitsers blijken in tegenstelling tot wat bondskanselier Merkel zegt niet veel harder te werken dan Grieken, Portugezen of Spanjaarden, voegde Le Monde daar aan toe. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van de Franse econoom Patrick Artus. De productiviteit van Grieken en Duitsers is vergelijkbaar, alleen gaan Grieken gemiddeld zeven maanden vroeger met pensioen. Op dat vlak scoren de Fransen trouwens veel slechter, geeft Artus eerlijkheidshalve toe. De Fransman gaat gemiddeld zestien maanden vroeger met pensioen dan zijn Duitse collega.

Nog een geluk dat die Duitsers, die op aandringen van de Fransen de euro hebben gered, het gezonde verstand hebben om Christine Lagarde te steunen als directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds. Anders had de Franse superminister van Economie en Financiën ook nog naar Berlijn moeten reizen om haar kandidatuur te verdedigen. Nu kon ze die trip gelukkig beperken tot Brazilië.

Dirk Vandenberghe

Groene Duitse golf: pagina 20-21

    • Dirk Vandenberghe