Profijt halen uit aandelen

Beleggers zoeken dekking en duwen daardoor de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties tot onder de 3 procent. Maar dat zorgt ervoor dat obligaties nu duur lijken, terwijl aandelen goedkoop genoeg zijn om de risico's die eraan kleven te kunnen compenseren. Hierin liggen kansen besloten voor degenen met een beleggingshorizon op de middellange tot lange termijn.

De geldstromen, zoals die zijn gemeten in een opinieonderzoek van het persagentschap Reuters van eind vorige maand, duiden er op dat beleggers zich zorgen maken over de aandelenmarkt. De voorkeur van beleggers voor aandelen – op een niveau van 50,7 procent in mei – is voor de vijfde maand op rij gedaald, terwijl de voorkeur voor obligaties in dezelfde periode omhoog ging naar 35,5 procent.

Het is waar dat er een serieus risico bestaat dat de Amerikaanse economie zal verzwakken. Het is dus begrijpelijk dat bange beleggers de veiligheid opzoeken. Maar is een recessie gegarandeerd? Op z'n slechtst zal het langer duren voordat de Amerikaanse economie zich herstelt van de crisis.

Beleggers in aandelen kunnen hoe dan ook profijt halen uit de situatie. Als de groei terugkeert, zullen bedrijven daarvan profiteren. Maar als de Amerikaanse economie werkelijk verslechtert, kan de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) een nieuwe ronde van ‘kwantitatieve versoepeling’ (lees: het bijdrukken van geld) afkondigen, wat gunstig zou zijn voor de aandelenkoersen. Zo’n ingreep zou ook twijfels kunnen oproepen over de waarde die vastligt in Amerikaanse staatsobligaties. Op grond van historische maatstaven lijken die staatsobligaties, en die van andere landen als Duitsland, Japan en Engeland, te hoog geprijsd.

De waardering is een van de sterkste argumenten ten gunste van aandelen. Terwijl Amerikaanse staatsobligaties beleggers nog geen 3 procent rente opleveren, ligt het winstrendement van mondiale aandelen op 8 procent. Deze kloof van vijf procentpunten is weliswaar niet breder dan ooit, maar ligt boven het langjarig gemiddelde. En de bedrijfswinsten stijgen nu ook met 15 procent.

Pessimisme en wantrouwen jegens aandelen heeft beleggers er vooralsnog van weerhouden hun geld in aandelen te steken. Maar als het optimisme terug keert, zullen beleggers die laag inkopen, de beste rendementen boeken.

Robert Cole

Vertaling Menno Grootveld