President Jemen raakt gewond bij aanval op paleis

President van Jemen Ali Abdullah Saleh is gisteren licht gewond geraakt bij een raketaanval op zijn paleis, waarbij ten minste zes doden vielen. Bij massademonstraties vielen ten minste vijf doden. Vanwege het escalerende geweld roepen Europese landen hun burgers met klem op Jemen te verlaten.

Saleh zei na de aanval in een audioboodschap op de Jemenitische televisie dat hij „in goede gezondheid” verkeert. Volgens medewerkers is hij licht gewond aan zijn hoofd. Bij de aanval raakten enkele raketten de moskee bij het presidentiële paleis. Daar zouden Saleh en zijn gevolg hebben gebeden. Zes bewakers van Saleh kwamen om het leven. Premier Mujawar, parlementsvoorzitter al-Rai en een imam raakten gewond.

De Jemenitische regering houdt de machtige stammenleider Sadeq al-Ahmar verantwoordelijk voor de beschieting. Al-Ahmar, die de Hashid-stammenfederatie aanvoert, is sinds twee weken verwikkeld in een gewelddadige strijd met Saleh. Een woordvoerder van Al-Ahmar suggereerde dat deze de beschieting inderdaad had uitgevoerd. Later ontkende het kamp van Al-Ahmar weer dat dit het geval was. Eerder beschoten regeringstroepen het huis van een broer van Al-Ahmar. Mogelijk was de aanval op Saleh een vergelding.

Frankrijk en Groot-Brittannië herhaalden oproepen aan hun burgers om uit Jemen te vertrekken. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei gisteren voorbereidingen te treffen voor een gecoördineerde evacuatie van Europese burgers.

Gisteren werden in Sana’a door betogers de lijkkisten van vijftig personen rondgedragen die de afgelopen dagen om het leven kwamen bij protesten tegen Saleh. In de zuidelijke stad Taiz kwam het tot geweld tussen veiligheidstroepen en betogers. Hierbij kwamen ten minste drie militairen en twee betogers om het leven.

Twee weken geleden weigerde Saleh op het laatste moment een akkoord te tekenen waarin zijn aftreden was vastgelegd. (AFP, AP, Reuters)