‘President Jemen in Saoedi-Arabië voor medische behandeling’

Saleh op een archieffoto van 29 april. Links zijn premier Ali Mohammed Mujawar, die gisteren ook gewond zou zijn geraakt bij de aanval op het presidentiële paleis. Foto AFP / Mohammed Huwais

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zijn land verlaten en is in buurland Saoedi-Arabië om medisch behandeld te worden. Dat melden de BBC en Al Arabiya op basis van bronnen rond de Jemenitische regering.

Naast Saleh zouden vijf andere regeringsleden, waaronder de minister-president, naar Saoedi-Arabië zijn gevlogen. De president raakte gisteren volgens de regering lichtgewond bij een aanval op zijn presidentiële paleis. Naast bevestigende geluiden zijn er ook bronnen die het vertrek van Saleh naar Saoedi-Arabië ontkennen. Zo zeiden een Jemenitische en Saoedische regeringsfunctionaris dat hij nog gewoon in Jemen is.

Duizenden inwoners zijn vanochtend de Jemenitische hoofdstad Sanaa ontvlucht vanwege het aanhoudende geweld. Afgelopen nacht hebben regeringstroepen en strijders van de oppositionele Hashid-stam volgens medische bronnen tot vroeg in de ochtend met elkaar gevochten. Daarbij zouden zeker tien stamleden zijn gedood en 35 gewond zijn geraakt nadat de strijdende partijen elkaar met raketten hadden bestookt.

Saleh zelf beschuldigde gisteravond in een audioboodschap de Hashid-stam van de aanval op zijn paleis, hoewel Hashid-leider Sadek al-Ahmar ontkent bij de aanval betrokken te zijn geweest. Saleh beloofde ‘de bende van Al-Ahmar’ te zullen verslaan.

    • Pim van den Dool