Pas ontdekt type afweercel verergert astma bij griep

Close-up of a girl blowing nose Photononstop

De ademnood van mensen met astma neemt vaak sterk toe als ze griep krijgen – onduidelijk was waardoor. Onderzoekers van het Children’s Hospital in Boston hebben nu bij muizen aangetoond dat een kort geleden ontdekt type afweercel er een centrale rol bij kan spelen. Dat kan verklaren waardoor standaard astmamedicijnen niet goed werken bij door griep opgewekte aanvallen (Nature Immunology, 29 mei).

Astma-aanvallen ontstaan meestal als een allergene stof de zogeheten Th2-cellen van het immuunsysteem activeert. Die zijn deel van het deel van het afweersysteem dat specifieke ziekteverwekkers leert herkennen en onthouden. Aanvallen kunnen ook worden uitgelokt door prikkelend gas (rook, uitlaatgas). Daarbij spelen ‘natural killer cellen’ een hoofdrol, onderdeel van de aangeboren afweer, die alles wat lichaamsvreemd is aanvalt.

Maar toen de onderzoekers astmatische muizen met het H3N1-griepvirus besmetten, ontdekten ze dat andere cellen van de aangeboren afweer, de ‘natural helper cellen’, ontstekingsbevorderende stoffen afscheidden. Daardoor kregen de diertjes last van overgevoelige en ontstoken luchtwegen. Die cellen zijn vorig jaar pas ontdekt (Nature, 28 januari 2010). In de darm komen ze in actie tegen worminfecties.

Astma-aanvallen bij griep hebben dus een eigen ontstaansmechanisme. Een van de opvallendste kenmerken ervan is dat in de longen veel interleukine-33 (IL33) wordt geproduceerd, dat de luchtwegen overgevoelig maakt en de natural helper cellen activeert. Op zulke processsen zouden medicijnen voor astma bij griep zich kunnen richten. Huup Dassen

    • Huup Dassen