NSB-hoofdkantoor wordt verbouwd tot crèche Heppienest

Ooit hield NSB-leider Mussert kantoor aan de Utrechtse Maliebaan, huisnummer 35. Het huis wordt nu verbouwd tot groot kinderdagverblijf. „Wij gaan dit pand weer een goede naam geven.”

Nederland, Utrecht, 03-06-2011. Foto: Rob Huibers. Het huis aan Maliebaan 35, waarin tijdens de bezetting de NSB zich had gevestigd en dat nu volgens de plannen het kinderdagverblijf Heppienest zal gaan huisvesten is door de buurt al omgedoopt tot NSB-kinderdagverblijf. In het midden het balkon waarop NSB-leider Anton Mussert zijn toespraken hield. Rob Huibers

Verf bladdert van de muren, er liggen uitgedrukte sigaretten. ‘Dood is dood’ staat er gekalkt op een muur in een donkere kelder. De marmeren trap met rode loper, die vanuit de hal omhoog draait, moet er imposant hebben uitgezien. Dat was in oorlogstijd, toen NSB-leider Mussert de trap gebruikte om zijn kantoor op de eerste etage te bereiken.

Het statige pand aan de Utrechtse Maliebaan – nummer 35 – heeft een beladen verleden. Hier was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Nationaal-Socialistische Beweging. Het is groot, drie verdiepingen hoog en alleen al de kelder telt zeven kamers. Aan de achterkant ligt een flinke tuin.

Het huis wordt al jaren bewoond door anti-krakers. Maar daar komt verandering in. Per 1 oktober heeft het huis een nieuwe bestemming. Op die dag opent kinderdagverblijf ‘Heppienest’ er zijn deuren.

Mede-oprichtster Heleen Dasberg wist van het NSB-verleden van het pand. Bij de eerste bezichtiging maakte ze er grappen over met compagnon Judith Geenen. Maar uiteindelijk vinden ze het wel mooi, zo’n frivole bestemming in een beladen huis. Dasberg: „Wij gaan dit pand weer een goede naam geven.”

Het kinderdagverblijf heeft al pogingen ondernomen het huis op te vrolijken. Op de ramen hangen grote posters in groen-oranje-wit met vogeltjes. Aan het kleine balkon, waar Mussert defilés afnam, hangt een vlaggenstok met een felgekleurde Heppienest-vlag.

Maliebaan 35 was een belangrijk pand voor de Nederlandse beweging die collaboreerde met de nazi’s. Zo belangrijk, dat op 17 mei 1942 Reichsführer-SS Heinrich Himmler op bezoek kwam. In zijn boek ‘Panden die verhalen. Een kleine oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan’ schrijft Wout Buitelaar dat de Maliebaan nog veel meer oorlogsverleden heeft. Op nummer 66 zat het kantoor van de Nederlandse tak van de SS, op 74 de Sicherheitsdienst en op nummer 15 de vertegenwoordiger van Seyss-Inquart, de door Hitler aangestelde Rijkscommissaris van Nederland gedurende de oorlog.

Opvallend genoeg had ook het verzet een sterke band met de straat. Huisnummer 72bis was het onderkomen van dr. Max, het alias van verzetsleider Marie-Anne Tellegen. Een paar panden verderop huisde een stencilcentrale voor illegale bladen als De Vonk en De Waarheid.

Er komen vijf groepen in het kinderdagverblijf, waar de verbouwing in volle gang is. Dasberg en Geenen willen het huis vooral lichter maken. Veel kleur, vrolijkheid. En het oude kantoor van de NSB-leider? Dasberg: „Dat wordt de garderobe.”

    • Enzo van Steenbergen