Nieuwe steun voor Grieken

Griekenland krijgt een nieuw internationaal reddingspakket. Die extra steun is nodig om te voorkomen dat de Grieken hun schulden niet meer kunnen aflossen. Dat werd gisteren aangekondigd na een ontmoeting van de Griekse premier Papandreou met de ministers van Financiën van de eurozone.

„Ik verwacht dat de Eurogroep zal instemmen met additionele financiering aan Griekenland onder strikte voorwaarden”, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de groep van Europese ministers van Financiën voorzit. „Ik heb met voldoening vastgesteld”, voegde hij eraan toe, „dat Griekenland bereid is een privatiseringfonds op te starten.”

Gisteren lieten de Grieken weten dat de inspectieronde door functionarissen van het IMF, de ECB en de Europese Commissie positief was verlopen, en dat er nieuwe bezuinigingsmaatregelen in de pijplijn zitten. De financiële markten vreesden dat het IMF de volgende tranche van 12 miljard euro noodhulp, die voor juni op het programma staat, niet zou willen verstrekken als er tegen die tijd geen ‘volledig gefinancierd’ langetermijnplan was.

De bijkomende steun is de vijfde tranche van de 110 miljard euro die het land toegezegd kreeg, toen het zijn schulden niet kon afbetalen. In ruil voor deze leningen met hoge rentes moet Griekenland fors bezuinigen en hervormen. Voor uitbetaling van elke schijf gaan vertegenwoordigers van IMF, ECB en Europese Commissie – de trojka – naar Athene om te bepalen of het land zich aan de afspraak houdt.

Griekenland moet verder snijden in de overheidsuitgaven, meer inkomsten genereren en in een hoger tempo staatseigendommen verkopen. Tot 2015 zouden die maatregelen de Griekse schatkist 50 miljard euro moeten opleveren. De aankondiging van nieuwe bezuinigingen leidde gisteren opnieuw tot hevige protesten in de hoofdstad Athene.