Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederland sluit ambassade, ‘staakt-het-vuren in Jemen’

Ook vandaag werd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa weer gedemonstreerd tegen president Saleh. Foto Reuters / Ammar Awad

De Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is per direct gesloten vanwege de verslechterende veiligheidssituatie. De Saoedische koning Abdullah zou ondertussen een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen hebben afgedwongen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de sluiting van de ambassade aan het begin van de avond bekend. In Jemen verblijven momenteel 44 Nederlanders. Zij zijn door de ambassade op de hoogte gebracht van de beslissing. De afgelopen weken kregen de Nederlanders meerdere keren het dringende advies het land op eigen gelegenheid te verlaten. Ook Duitsland heeft zijn ambassade in Jemen gesloten.

Bronnen rond de Jemenitische regering en rivaliserende stammengroepen meldden even na zes uur vanavond aan persbureau AP dat de Saoedische koning Abdullah erin is geslaagd een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen. De troepen van president Saleh en zijn belangrijkste tegenstanders van de Hashid-stam leggen volgens de bronnen voor één week de wapens neer. Een bron rondom de Hashid-stam zegt echter dat het staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd is.

Jemen is al een paar maanden het toneel van politieke onrust en geweld tussen rivaliserende stammen en groeperingen. Gisteren raakte president Ali Abdullah Saleh, wiens vertrek al maanden wordt geëist door anti-regeringsbetogers, lichtgewond bij een aanval op zijn presidentiële paleis. Hij zou vanochtend naar Saoedi-Arabië zijn gereisd om medisch behandeld te worden.