Nazi-wolven bederven sfeer vampierenstadje

True BloodSeizoen 312 afl.€ 33,99

Hoe hou je een spannend, origineel concept meerdere seizoenen goed? In seizoen drie worstelen de makers van True Blood zichtbaar met die vraag.

De serie begon sterk, met de moeizaam verlopende integratie van vampiers in de gewone-mensenwereld, gesitueerd in het broeierige southern stadje Bon Temps. De meeste bloedzuigers zijn hier goedaardig, ze willen liever geen mensen bijten, en lessen hun dorst met synthetisch namaakbloed van Japanse makelij.

Maar de verschillen tussen de soorten zorgen voor spanningen in het stadje. Zo verkiezen sommige mensen (‘fangbangers’) seks met vampiers, omdat die beter zou zijn. Dat maakt mensenmannen jaloers, op het moorddadige af. Weer anderen zijn verslaafd aan vampierbloed, een delirante drug voor mensen, en daardoor bereid hun ondode vrienden nog eens extra, en dan definitief, over de kling te jagen. En er zijn vervelende vampiers die het verpesten voor de anderen.

Door de slimme, sociologische thematiek kan je er heel goed een eigentijds integratiedrama in zien, of een verwijzing naar de racistische geschiedenis van de Verenigde Staten. Maar net zo vaak is True Blood gewoon een zinderend griezelkabinet van voodoo, rondspattend bloed en afgerukte ledematen, afgewisseld met verleidelijke, nogal expliciete seksscènes. De broeierige sfeer in het geïsoleerde stadje vervolmaakt de gruwelijke magie.

In seizoen drie gaan de makers daarmee echter ‘over the top’: waren er eerst de vampiers, en toen de ‘shape shifters’: mensen die wanneer ze dit wensen, hup, in een dier veranderen; sinds kort houden ook weerwolven huis in Bon Temps. Dat is allemaal nog tot daaraan toe, maar als er dan een roedel nazi-wolven opduikt, en een paar aardige vampiers die we eerder hebben leren kennen, vroeger bij de SS blijken te hebben gezeten, wordt het wel heel bizar, op het perverse af.

Gelukkig is daar nog de fascinerende Sookie Stackhouse (Anna Paquin) – vreemd lelijk-mooi op een Bowie-achtige manier. Haar intense liefde met de stugge, steile vampier Bill Compton vormt ook hier de rode draad. In seizoen drie komt de relatie onder grote druk te staan. En dan ontdekken we ook nog de waarheid over Sookie.

De rol van de zwarte, in drugs handelende modenicht Lafayette (onuitstaanbaar en innemend gespeeld door Nelsan Ellis) wordt in dit seizoen prominenter. We leren meer van zijn motieven, die veel eervoller zijn dan gedacht. Lafayette verdient een spin-off.

Herien Wensink

    • Herien Wensink