Chinese Na Li kampioene van Roland Garros

De Chinese Na Li ligt op het gravel na haar overwinning.
De Chinese Na Li ligt op het gravel na haar overwinning. Foto AFP / Patrick Kovarick

De Chinese Na Li heeft het damestoernooi van Roland Garros gewonnen. Ze was in de finale sterker dan de Italiaanse Francesca Schiavone: 6-4, 7-6.

De als vijfde geplaatste Italiaanse Schiavone en de als zesde geplaatste Li maakten er een spannende wedstrijd van. Li begon uitmuntend: ze speelde haar beste tennis van het toernooi en won de eerste set met 6-4.

Een vroege break voor Li in de tweede set leek voor een vroegtijdige beslissing te zorgen, maar Schiavone knokte zich uitstekend terug. De Italiaanse plaatste op 4-3 een rebreak en leek op 6-5 zelfs op setpoint te komen. De umpire had echter gezien dat de bal van Li nog net de lijn had geraakt, waardoor de Chinese een tiebreak uit het vuur kon slepen.

In die tiebreak maakte Li op formidabele wijze het eerste punt, waarna ze overtuigend doordrukte tot 7-0. Op de wereldranglijst die maandag verschijnt, stijgt de Chinese, die hiervoor nog nooit een graveltoernooi had gewonnen, van de zevende naar de vierde plaats.

Nog niet eerder werd het enkeltoernooi van een Grand Slam gewonnen door iemand met de Chinese nationaliteit. De 29-jarige Li stond eerder dit jaar ook al in de finale van de Australian Open, maar verloor toen van de Belgische Kim Clijsters.

De Italiaanse Francesca Schiavone tijdens de finale. Foto AFP / Alexander Klein

De Italiaanse Francesca Schiavone tijdens de finale. Foto AFP / Alexander KleinDe Italiaanse Francesca Schiavone tijdens de finale. Foto AFP / Alexander Klein

Na Li tijdens de finale op Roland Garros. Foto AFP / Thomas Coex

Na Li tijdens de finale op Roland Garros. Foto AFP / Thomas CoexNa Li tijdens de finale op Roland Garros. Foto AFP / Thomas Coex

Na Li nadat ze de finale in twee sets gewonnen heeft. Foto AFP / Thomas Coex

Na Li nadat ze de finale in twee sets gewonnen heeft. Foto AFP / Thomas CoexNa Li nadat ze de finale in twee sets gewonnen heeft. Foto AFP / Thomas Coex